Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Dodjelom nagrada “Srce Sarajeva” završen SFF

Nemojte propustiti

Gruzijski film “U procvatu” (“In bloom”) reditelja Nane Ekvtimishvili i Simona Grosa najbolji je igrani film ovogodišnjeg 19. Sarajevo film festivala, a uručenjem zvaničnih nagrada večeras je zvanično i završen najznačajniji regionalni filmski festival.

Srce Sarajeva uručeno je rediteljima ovog ostvarenja na večerašnjoj svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo, koji su istaknuli da su na ovu nagradu veoma ponosni, posebno jer je riječ o prvom gruzijskom filmu u okviru Takmičarskog programa igranog filma SFF-a.

Srbijanski glumac Bogdan Diklić dobio je Srce Sarajeva za najboljeg glumca ovogodišnjeg SFF-a u filmu “Obrana i zaštita”, a dvije mlade gruzijske glumice Lika Babluani i Mariam Bokeria Srce Sarajeva za najbolju glumicu.

– Ovo je nagrada koja se zove tako lijepo. Nije ni zlatno, ni srebrno, već jednostavno srce grada. Zato mi je ova nagrada tako draga – kazao je Bogdan Diklić preuzimajući Srce Sarajeva.

sff43Predsjednik žirija Takmičarskog programa igranog filma, u okviru kojeg se za Srce Sarajeva borilo devet ostvarenja, Danis Tanović, uputio je zahvale cijelom timu Festivala za sav rad i trud.

– Hvala vam što 19 godina radite ovu nemoguću misiju. Hvala što dovodite sve ove ljude u grad i hvala vam za devet najboljih dana u godini – kazao je, između ostalog, Tanović.

sff32Direktor SFF-a Mirsad Purivatra uručio je drugo Počasno Srce Sarajeva izvršnom direktoru Eurimagesa Robertu Olli za doprinos filmskoj industriji.

– Hvala svima, ovo je velika odgovornost i veoma sam emotivan. Ova nagrada dolazi u posebnom trenutku jer sam na sredini svoje karijere i veoma je ohrabrujuća. Osim toga, moje je srce trenutno slomljeno tako da imam potpuno novo – kazao je Olla.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film pripalo je ostvarenju “Sickfuckpeople” Juryja Rechinskog, koji govori o grupi djece, beskućnika koji su uspjeli preživjeti svoje ovisničko djetinjstvo.

sff34Specijalna priznanja u okviru programa za kratki film pripala su ostvarenjima “Čast” i “Rabbitland”.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film pripalo je rumunskom filmu “Sjena oblaka” Radua Jude.

Nagradu za dokumentarni film koji se bavi ljudskim pravima, u vrijednosti od 3.000 eura, otišla je u ruke Arsena Oremovića za film “U braku sa Švicarcem” zbog toga što, kako stoji u objašnjenju žirija, traži povećanu transparentnost vlada.

Specijalna nagrada žirija za dokumentarni program, koju podržava Al Jazeera Balkans, pripala je grčkom filmu “Čistači”.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo