Srijeda, 27 siječnja, 2021

Dogovorene preventivne i represivne mjere koje će biti na snazi tokom praznika

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Razgovor o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu: Evo šta je glavna tužiteljica rekla ukrajinskom ambasadoru!

Osim afere "ikona", na sastanku se razgovaralo o procesuiranju i radu na predmetima koji se odnose na sudjelovanje državljana...

Sutra zasjeda Krizni štab, poznata jedna od odluka koja će biti donesena?

Iako je više puta naglašavano da kantoni mogu donositi restriktivnije mjere, dva kantona su već ublažile mjere u odnosu...

Ovo se neće dopasti razbijačima BiH: Joe Biden i Angela Merkel razgovarali o Zapadnom Balkanu, najavljeno jačanje angažmana

Poznato je, inače, da se, kada je riječ o Zapadnom Balkanu, najčešće govori o BiH i Kosovu, jer su...

Oštre reakcije iz RS-a: Bisera Turković podrškom Sakibu Mahmuljinu udarila šamar suživotu

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministarka inostranih poslova BiH, podržala je komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba...

Za vrijeme praznika predviđeno je, između ostalog, pojačano prisustvo patrolnih službi kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova na planinskim područjima i saradnja s inspekcijskim službama po pitanju kršenja naloženih mjera u ugostiteljskim objektima.

U Sarajevu je danas održan sastanak predstavnika Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) s pomoćnikom federalnog ministra zdravstva Goranom Čerkezom na čelu i zamjenika direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensada Kormana, te policijskih komesara u Federaciji BiH.

Povod sastanka jeste poduzimanje mjera od policijskih agencija i drugih nadležnih organa na području Federacije u vrijeme novogodišnjih praznika s ciljem preventivnog i represivnog djelovanja u pogledu sprečavanja širenja koronavirusa.

Na sastanku je raspravljano o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, (ne)poštivanju mjera Kriznog štaba, aktivnostima policije i saradnji s nadležnim organima pojedinačno na području cijele FBiH, odnosno svakog kantona zasebno.

Prema navodima pomoćnika ministra Čerkeza, primjetno je da je epidemiološka situacija stabilnija u decembru u odnosu na novembar 2020. godine, ali i dalje je nepovoljna.

S obzirom na to da veća okupljanja tokom predstojećih praznika predstavljaju epidemiološki rizik, konstatirano je da je vrlo važno poduzeti aktivnosti kako bi se važeće epidemijske mjere maksimalno poštovale, saopćeno je iz FUP-a.

Iz ove policijske agencije podsjećaju kako važećom Naredbom Kriznog štaba FMZ na snazi ostaje zabrana rada ugostiteljskim objektima iza 23.00 sati, zabrana organizovanog dočeka Nove godine, zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru u odnosu na preporučeni broj, zabrana kretanja u periodu od 23.00 do 05.00 sati, obavezno nošenje maski i držanje distance, te pridržavanje drugih mjera lične zaštite.

Goran Čerkez

U vezi s tim, zaključeno je da će policijski organi i druge nadležne institucije prije dočeka novogodišnjih praznika poduzeti odgovarajuće preventivne mjere, uključujući i represivne mjere i radnje tokom dočeka Nove godine, te odgovarajuće aktivnosti nakon novogodišnjih praznika, s akcentom na planinska područja i ugostiteljske objekte u tim područjima.

”Policijski komesari/direktori kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova će održati sastanke s kantonalnim inspekcijskim organima, kako bi se dogovorile zajedničke aktivnosti prije i za vrijeme dočeka Nove godine”, navodi se u saopćenju.

Predviđeno je, između ostalog, pojačano prisustvo patrolnih službi kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova na planinskim područjima i saradnja s inspekcijskim službama po pitanju kršenja naloženih mjera u ugostiteljskim objektima.

”Svako fizičko ili pravno lice, koje se ne pridržava mjera i preporuka iz naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i svjesno ugrožava zdravlje stanovništva, bit će, kako prekršajno, tako i krivično sankcionisano na temelju Krivičnog zakona FBiH”, ističe se u saopćenju.

Dogovoren je i nastavak provođenja aktivnosti u svrhu sprovođenja mjera i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a u cilju sprječavanja širenja zaraze uzrokovane korona virusom.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Političarka iz Mostara koja je popljuvala Željka Komšića: “BiH treba podijeliti na četiri regije”

Vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara Boška Ćavar kazala je za N1 kako nije “ni Komšićeva ni Čovićeva...

Možda vas zanima i ovo