Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Dogovoreni načini učešća Azerbejdžana u izgradnji Koridora Vc

Nemojte propustiti

Tokom sastanaka delegacije Bosne i Hercegovine na čelu sa ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom sa predsjednikom Republike Azerbejdžan, premijerom, ministrom vanjskih poslova, ministrom za ekonomski razvoj, te čelnim ljudima Republike Azerbejdžan, dogovoreni su načini učešća Azerbejdžana u izgradnji Koridora Vc i energetskim projektima.

Koridor 5cZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine 10. i 11. juna 2013. godine tokom službene posjete Republici Azerbjedžan, saopšteno je iz Ministarstva vaanjskih poslova BiH.

Lagumdžija se drugog dana posjete, 11. juna 2013. godine, u odvojenim susretima sastao sa premijerom Republike Azerbejdžan Arturom Rasi-zadeom, ministrom za ekonomski razvoj Šahinom Mustafayevim i predstavnicima državne kompanije za naftu i plin SOCAR. U delegaciji koju predvodi Lagumdžija su i ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić i premijer FBiH Nermin Nikšić.

Nakon sastanaka sa predsjednikom Republike Azerbejdžan, premijerom, ministrom vanjskih poslova, ministrom za ekonomski razvoj, te čelnim ljudima Republike Azerbejdžan, dogovoreni su načini učešća Azerbejdžana u izgradnji Koridora Vc i energetskim projektima.
Tokom današnjih sastanaka dogovoreno je utvrđivanje pravnog okvira kao i uspostava međudrzavne komisije kao pravne i institucionalne baze za buduću saradnju. Iskazana je spremnost i podrška azerbejdžanskog državnog fonda na projektu izgradnje Koridora Vc kao i u energetskim projektima u BiH.

Bosanskohercegovačka delegacija prezentirala je konkretne projekte o modalitetima izgradnje Koridora Vc. Projekat je sa azerbejdžanske strane odlično ocijenjen, te je u tom smislu usaglašeno formiranje međuvladine radne grupe. U narednom periodu međuvladina grupa će intenzivno raditi na konkretnom definisanju učešća azerbejdžanske strane na dijelu Koridora Vc.

Azerbejdžanskoj naftnoj kompaniji SOCAR su također prezentirane mogućnosti investiranja na tržištu nafte i plina u BiH. U kontekstu skorog definisanja trase plinovoda od Azerbejdžana ka EU, razgovarano je o mogućnosti investicionog učešća Azerbejdžana u gasifikaciji i modernizaciji gasne i naftne infrastrukture u BiH. Predstavnici SOCAR-a iskazali su zainteresovanost, te najavili posjetu BiH prilikom koje bi se razgovaralo o konkretnoj saradnji sa predstavnicima domaćih kompanija iz tih sektora.

Obje strane su se usaglasile da se u jesen 2013. godine održi poslovni forum koji bi bio mjesto za sumiranje konkretnih rezultata, ali i mjesto za uspostavu saradnje na projektima iz područja turizma, poljoprivrede i proizvodnje hrane kao nekih od stateških djelatnosti u privredi Bosne i Hercegovine.

(Oslobođenje)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo