Srijeda, 20 listopada, 2021

Dogs Trust u BiH upozorio na kršenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH ukazalo je danas na nesavjestan odnos Higijenskog servisa KS prema psima lutalicama u Sarajevu, kojim se krši Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH i Hodogram Ministarstva prostornog uređenja.

Glasnogovornica Fondacije Sanja Bianculli ističe za Fenu da se nesavjestan odnos prema psima odnosi prvenstveno na korištenje nezakonitih i nehumanih mjera prema zdravim i socijaliziranim psima.

Takve tvrdnje Fondacija temelji na sve učestalijim prijavama građana, hranitelja pasa, nevladinih organizacija, aktivista i vlasnika pasa.

Bianculli podvlači da Fondacija kao ni javnost nemaju nikakve informacije gdje se psi odvoze niti šta se s njima dešava, po kojem osnovu se eutaniziraju niti gdje postoji mjesto odlaganja biološkog otpada.

– Ova praksa ne samo da ne doprinosi rješenju problema, već ga pogoršava, jer umjesto da u Higijenskom servisu hvataju agresivne i zaražene pse koji predstavljaju glavni problem, oni obično hvataju veterinarski obrađene, socijalizirane i miroljubive pse. Također, problem je i nepostojanje skloništa za pse, čime se direktno krši Zakon – istaknula je ona.

Iz Fondacije su pozvali javno preduzeće “Lokom” d.o.o. koje je osnovalo Higijenski servis da bude transparentno, te pruži informacije građanima o sredstvima koja koriste prilikom hvatanja pasa, osnovi po kojoj djeluju te čijim se sredstvima finansiraju.

Ujedno se nadaju da će novoizabrana Vlada Kantona Sarajevo po hitnom postupku nastaviti napore na uspostavi svih elemenata za zakonski temeljen sistem upravljanja populacijom pasa u skladu sa Zakonom.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo