Utorak, 19 listopada, 2021

Završena najveća sterilizacija pasa u BiH, spriječen okot 30.000 štenaca

Nemojte propustiti

Brojka od 3.173 sterilisana psa je rezultat jednomjesečne akcije koju je Dogs Trust BH proveo na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva od 30. maja do 30. juna.

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

Menadžer projekta Dogs Trust BH Anel Bećirević kazao je na svečanosti povodom okončanja projekta da je ovo je najveća i najbolje organizovana društveno odgovorna kampanja masovne sterilizacije vlasničkih i uličnih pasa ikada provedena u BiH.

– Nesretni slučajevi se mjere u promilima. Jako smo zadovolji saradnjom s klinikama, nevladinim organizacijama te s lokalnim vlastima – dodao je on.

Ovim projektom je, kazao je Bećirević, spriječeno je rađanje oko 30.000 novih neželjenih kučića koji bi postali ulični psi te ukoliko se kroz registraciju pasa spriječi dotok novih neželjenih vlasničkih pasa, što je glavni izvor pasa lutalica, problem će postepeno biti stavljen pod kontrolu.

Bećirević je najavio projekt subvencioniranih sterilizacija u drugom dijelu ove godine, gdje će se subvencionirati troškovi sterilizacije kućnih pasa čiji vlasnici ne mogu platiti taj zahvat.

– Edukacija će se nastaviti u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, tačnije 65, ali od jeseni edukaciju ćemo proširiti i na područje Istočnog Sarajeva – najavio je Bećirević.

Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić kazao je da je ovaj fakultet aktivno učestvovao u projektu kao partner te smatra da su doprinijeli rješavanju problema.

Načelnik Općine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić kazao je da je ova društveno odgovorna aktivnost provedena na human način koji je u skladu sa standardima i normama u oblasti zaštite pasa, a samim tim i zaštite ljudi.

Tokom kampanje, na Facebook stranici Dogs Trust BH održano je i takmičenje za najzdravijeg i najsretnijeg sterilisanog psa. Ukupno je glasals 1.041 osoba, a vlasnicima pasa pobjednika uručene su prigodne nagrade.

Prva nagrada je pripala haskiju Bella Aurora, druga nagrada samojedu Arni, a treće mjesto osvojio je zlatni retriver Oskar.

Kampanja besplatne sterilizacije rađena je na 10 klinika u Kantonu Sarajevo i Istočnom Sarajevu uz poštovanje najviših standarda zaštite dobrobiti životinja. Dugoročna vrijednost projekta je neiskaziva u novcu.

Zdravi psi i sprječavanje porasta broja pasa lutalica samo su dio uspjeha kampanje. Jednako vrijedan rezultat je baza podataka sterilisanih pasa koja će biti korištena kao osnova za kreiranje sveobuhvatne baze podataka o vlasničkim i psima lutalicama na prostoru na kojem je projekt proveden.

Registracija pasa je još jedan važan element u upravljanju dobrobiti pasa, poruka je organizatora ove kampanje.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo