Petak, 15 listopada, 2021

Dojene bebe su inteligentnije?

Nemojte propustiti

20150318192708_294794

Višemjesečno dojenje može da utiče na razvoj inteligencije, tvrde brazilski istraživači u studiji objavljenoj danas u časopisu Lancet Global Health, navodeći da dojene bebe ostvaruju bolje rezultate u školi i dobijaju bolja radna mjesta kada porastu.

Istraživanjem tima naučnika sa Univerziteta u Pelotasu bilo je obuhvaćeno 3.500 beba rođenih 1982. godine koje su dojene u rasponu od jednog mjeseca do više od godinu dana.

Oni koji su kao bebe dojeni duže, imali su veći broj bodova na testovima inteligencije kada su odrasli, a danas imaju za trećinu veću platu od prosječne i obrazovaniji su.

Brazilski stručnjaci su naveli da su vodili računa i o raznim drugim faktorima koji mogu uticati na inteligenciju, kao što je nivo obrazovanja i dohodak roditelja, težine bebe na rođenju, starost majke na porođaju i činjenica da je pušila za vrijeme trudnoće.

“Mogući mehanizam koji objašnjava blagotvorni uticaj majčinog mlijeka na inteligenciju je prisustvo zasićenih masnih kiselina dugog lanca koje su od ključnog značaja za razvoj mozga”, kazao je vođa istraživanja Bernardo Lesa Horta.

On je istakao da, za razliku od prethodnih, brazilska studija nudi jedinstven pogled jer obuhvata dojilje iz svih društvenih sredina.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) već godinama vodi kampanju u korist dojenja, koje promoviše kao “najefikasniji način” u zaštiti zdravlja beba.

SZO preporučuje dojednje u prvih šest mjeseci života, ali priznaje da manje od 40 odsto beba u svetu koristi majčino mlijeko.

U studiji objavljenoj 2014. u Analima britanskog Kraljevskog društva, britanski naučnici su pokazali da dojenje u trajanju od tri do 12 mjeseci ima zaštitni efekat od kardiovaskularnih bolesti.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo