Petak, 24 ožujka, 2023

Dok EU spava: Evropski investitori prate sankcije SAD, ne žele nikakvu saradnju s Dodikom

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Nakon američkih sankcija očekivalo se da će Evropska unija također uvesti neki vid sankcija za Dodika i vlast u RS-u, ali zbog nepostojanja jedinstvenog stava unutar EU, neke od zemalja koriste druge mogućnosti koje su im na raspolaganju.

Komplikovana politička situacija u BiH čije državne institucije od jula 2021. godine u blokadi drži Milorad Dodik, vlast ali i opozicija u RS-u, dodatno usložnjena jednostranim prijenosom nadležnosti s države na bh. entitet RS ozbiljno prijeti i cjelokupnoj ekonomskoj situaciji u BiH.

Mjesecima već strani kreditori pozivaju vlasti da usvoje Budžet institucija, a posljednji je usvojen za 2020. godinu.

Nakon što su Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji 5. januara SAD uvele sankcije zbog povezanosti s korupcijom, i neke velike evropske firme pojačale su oprez.

U jednoj švicarskoj firmi koja ima više od 500 poslovnica širom svijeta, a koja ima svoj ogranak i u Sarajevu izrečene su vrlo jasne upute da ne sarađuju sa Dodikom i ATV-om. Tokom proteklih nekoliko mjeseci Švicarci su pratili političku situaciju u BiH i u skladu s njom donosili odluke o poslovanju u našoj državi.

Usvajanje Nacrta zakona o VSTV RS u Narodnoj skupštini RS novi je alarm za strane investitore koji su svjesni da je riječ o državi u kojoj je narušen pravosudni poredak.

Takvu zabrinutost već je izrazio zamjenik ministra vanjskih poslova Italije Benedeto Dela Vedova (Benedetto Della) koji je boravio u zvaničnoj posjeti BiH.

“Odnosi između BiH i Italije su veoma pozitivni. Naša zemlja zauzima drugo mjesto kao partner Bosne i Hercegovine u izvozu. Naši poduzetnici, odnosno investitori također izražavaju zabrinutost zbog određenih dešavanja ovdje. Svi oni žele poslovati u sigurnoj zemlji u kojoj nema netransparentnosti i nesigurnosti”, rekao je Dela Vedova.

Dela Vedova je i u razgovoru sa Dodikom iskazao zabrinutost Italije stanjem u BiH.

“Izrazili smo zabrinutost zbog odluka koje su donesene na teritoriji entiteta RS na temu prijenosa nadležnosti. Apsolutno smo pri stavu da sudstvo i tužilaštvo moraju ostati na državnom nivou. Dodiku smo potcrtali našu podršku visokom predstavniku za kojeg smatramo da je legitimno izabran. Također, poručili smo mu da koraci kakvi se poduzimaju mogu dovesti do dodatnih usložnjavanja odnosa, što rezultira ugrožavanjem mirovnog sporazuma, sve lošijom demografskom slikom, ali i sigurnosnim prijetnjama koje proizilaze iz ugorožavanja ustavnog poretka”, rekao je Dela Vedova.

Nakon američkih sankcija očekivalo se da će Evropska unija također uvesti neki vid sankcija za Dodika i vlast u RS-u, ali zbog nepostojanja jedinstvenog stava unutar EU, neke od zemalja koriste druge mogućnosti koje su im na raspolaganju. A najviše će se odnositi na ekonomske mjere.

Evidentna je ofanziva Njemačke, Holandije i njihovih zastupnika u Evropskom parlamentu, kao i Velike Britanije kada je riječ o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Vijeće za vanjske poslove EU 21. februara će detaljno razmatrati sve aspekte stanja u BiH te se očekuje zauzimanje zvaničnog stava na aktivnosti Milorada Dodika, vlasti RS-a na podrivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Arifhodžić reagovao povodom ‘još jedne zlonamjerne izjave Ambasade Ruske Federacije u BiH’

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića stiglo nam je pismo koje u nastavku prenosimo u cijelosti i...

Možda vas zanima i ovo