Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Dok je Putin potpisivao aneksiju dijelova Ukrajine, stigao je novi hladan tuš za njegovu vojsku

Nemojte propustiti

– Ovo je vrlo neugodna vijest, ali moramo trezveno sagledati situaciju i izvući zaključke iz naših grešaka

Stotine ruskih vojnika u Ukrajini u petak su se našli u okruženju u jednom od svojih glavnih garnizona, i nalaze se na rubu jednog od najgorih poraza u ovom ratu, zasjenivši tako ceremoniju predsjednika Vladimira Putina o proglašenju aneksije ukrajinskih teritorija, javlja Reuters.

Proruski lider u ukrajinskoj pokrajini Donjeck priznao je da su njegove snage izgubile potpunu kontrolu nad Jampilom i Dobriševom, mjestima koji se nalaze sjeverno i istočno od grada Liman, ostavljajući ruski glavni garnizon u sjevernom Donjecku “u gotovo potpunoj opsadi.”

Ukrajinska vojska je “po svaku cijenu pokušala da pokvari proslavu ovog historijskog događaja” rekao je Denis Pušilin, misleći na ceremoniju aneksije kojoj je trebao prisustvovati kasnije u petak s Putinom u Kremlju.

– Ovo je vrlo neugodna vijest, ali moramo trezveno sagledati situaciju i izvući zaključke iz naših grešaka – dodao je on.

Ukrajinska vojska je saopćila da neće otkrivati detalje dok se situacija ne stabilizira, ali je navela da je u toku operacija opkoljavanja ruskih snaga u toj oblasti.

– Svi prilazi i logistički putevi neprijatelja, kroz koje su dopremali municiju i ljudstvo, nalaze se pod direktnom vatrom ukrajinske vojske – rekao je Serhij Čerevatji, glasnogovornik ukrajinskih trupa na istoku.

Oleksij Gončarenko, istaknuti ukrajinski zastupnik u parlamentu, napisao je na Tviteru: “Liman je opkoljen! Ukrajinska vojska je već u Jampilu. Ruska vojska pokušava pobjeći sa fronta.”

Proruski vojni blogeri izvijestili su da su ukrajinske snage prekinule liniju povlačenja hiljadama ruskih vojnika.

Pušilin je rekao da je jedan pravac za Liman još uvijek otvoren, iako je priznao da se nalaze pod vatrom ukrajinske artiljerije.

Interesantno za vas

Izdvajamo

100 KM za nezaposlene: Vlada FBiH će sutra donijeti odluku o isplati novca za jednokratnu pomoć

Za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenima potrebno je 27 miliona KM. Vlada Federacije BiH će na sutrašnjoj sjednici, kako saznaje Faktor...

Možda vas zanima i ovo