Srijeda, 22 ožujka, 2023

Dok Lavrov priča o “plaćenicima iz BiH u Ukrajini”, društvenim mrežama kruži snimak srbijanskih dobrovoljaca u Donbasu: Dužni smo pomoći braći

Nemojte propustiti

Videosnimak intervjua za neimenovani ruski medij na svom Twitter nalogu objavio je portal Istraga, a na snimku se vide dva muškaraca u vojnim uniformama na kojima je istaknuta zastava Srbije. Snimak srbijanskih dobrovoljaca nastao je 2014. godine.

Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije, danas je izjavio kako postoje informacije o tome da su u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Albaniji regrutuju plaćenici koji bi išli u ukrajinski Donbas.

I dok Lavrov priča o tome kako Rusija provjerava ove navode, konstatujući kako je Zapadni Balkan “leglo kriminala, terorista i droge”, na društvenim mrežama se pojavio snimak dvojice srbijanskih plaćenika koji ratuju za proruske separatiste u Ukrajini.

Inače, snimak dvojice srbijanskih dobrovoljaca nastao je 2014. godine.

Videosnimak intervjua za neimenovani ruski medij na svom Twitter nalogu objavio je portal Istraga, a na snimku se vide dva muškaraca u vojnim uniformama na kojima je istaknuta zastava Srbije.

Jedan od muškaraca se predstavio kao Radomir Počuča zvani Bata, dok je drugi mladić kazao kako je u Donbas došao iz Novog Sada.

S obzirom da muškarci sa novinarom razgovaraju na ruskom jeziku, u slobodnom prevodu moglo bi se reći kako je Počuča kazao da “bez Rusije ne bi bilo ni Srbije”, dodavši kako su “Srbi i Rusi braća”.

Također, on je dodao da su “Srbi dužni pomoći svojoj braći” jer su i Rusi kao dobrovoljci pomagali njima.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo