Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Dok narod grca u bijedi: Zlatko Lagumdžija dva Audija platio 250.000 maraka!

Nemojte propustiti

Dok narod grca u bijedi, vlast uživa u luksuzu najnovijih automobila koje iz državne blagajne plaćaju stotinama hiljada maraka.

zlatko-lagumdzijaKada je u pitanju “dobar imidž” koji moraju ostaviti na domaću i stranu javnost, ne štede se novci, pa su tako najnoviji trend u državnom vrhu postala luksuzna vozila marke Audi kojima se, čini se, mjeri moć među političkim liderima. Političari nabavu novih vozila pravdaju starošću starih na čije održavanje navodno moraju utrošiti hiljada maraka, no sama povorka državnih automobila i činjenica da se svake godine kupi po nekoliko skupocjenih limuzina jasno govore da politička obrazloženja nisu na mjestu te da se radi isključivo o bahatom trošenju državnog novca.

Za VIP goste

Nakon što je javnost doznala kako je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nabavio skupocjenog Audija A8 čija vrijednost doseže vrtoglavih 200 hiljada, doznajemo kako i ministar vanjskih poslova i lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija ima istog “audija za trku”.

Naime, iz Ministarstva vanjskih poslova kazali su nam kako su u 2012. u okviru odobrenih proračunskih sredstava, za protokolarne potrebe prijevoza članova visokih izaslanstava (VIP) koji su u službenim posjetima, nabavili jedno vozilo visoke klase, marke Audi A8, i jedno vozilo više srednje klase, marke Audi A6. Navedena vozila se koriste i za potrebe visokih stranih dužnosnika u čijem dočeku i prijevozu sudjeluje MVP. Ugovor o kupnji automobila zaključen je nekoliko dana prije okončanja 2012., a kupljeni su od preduzeća Asa Auto. Audi A8 plaćen je 132.756 maraka bez PDV-a, a Audi A6 89.391 marku bez PDV-a. Ako se na ovu sumu doda i nešto manje od 40 hiljada maraka za porez, dolazimo do toga da je Lagumdžijno ministarstvo sebe za Novu godinu počastilo sa dva automobila koja su građane koštala 250 hiljada maraka, piše Dnevni list.  Iz Ministarstva su nam kazali kako se Lagumdžija koristi vozilo više srednje klase Audi A6.
Iz Ministarstva su se pohvalili i informacijom kako prodaju 14 vozila čija je ukupna vrijednost procijenjena na 136.450 maraka te kako će od toga novca kupiti još jedno vozilo srednje klase i jedan kombi. Nije poznato zbog čega Ministarstvu trebaju toliki skupocjeni automobili, no jedno je jasno da kroz zatamnjena stakla skupocjenog Audija A8 stranim diplomatima neće izgledati ljepša bh. stvarnost i sirotinja koja kopa po kontejnerima.

Ogromni broj automobila

Pored Izetbegovića i Lagumdžije, vozni park u zadnje vrijeme obnovio je i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda koji je kupio terenac visoke klase, marke VW Touareg V6, po cijeni od 148.590 maraka. Također, svaki državni ministar vozi se najmanje u Audiju A6 ili automobilu slične kvalitete.
Vozni park institucija Bosne i Hercegovine, prema zadnjem izvješću Ureda za reviziju institucija u BiH s kraja prošle godine, čini 3549 vozila, knjigovodstvene vrijednosti oko 25 milijuna maraka. Na nabavu novih vozila, registraciju i osiguranje, gorivo, održavanje, pranje i parkiranje vozila godišnje se u prosjeku potroši oko 19 milijuna maraka, a pomoćnici, savjetnici i ostali državni službenici koriste ta vozila kako im odgovara pri tome ne zavodeći točne podatke o korištenju vozila. No bahato korištenje državnog novca nije prisutno samo na razini BiH, čak se prema državnom odnosi mnogo lošije na entitetskim razinama.

Vlada FBiH raspolaže s 908 automobila

Prema zadnjim informacijama Vlada Federacije raspolaže s 908 automobila, a Vlada RS-a s 769. Tako državni vrh, po pitanju novih automobila u stopu prate entitetski premijeri i ministri s tim što su u federalnim institucijama zbog nepostojanja novca stegnuli remen kada je u pitanju nabava automobila.

(Dnevni list)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo