Subota, 15 svibnja, 2021

Dok se jug Evrope ‘smrzava’, sjever zahvatio val vrućina

Nemojte propustiti

Kako javlja The Local, švedske su vlasti zbog neuobičajeno visokih temperatura, koje u posljednjih nekoliko dana prelaze 28 Celzijevih stepeni, izdale upozorenje građanima od novog vala vrućina

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Dok se Bosna i Hercegovina, kao i ostale zemlje na jugu Evrope, žale na neuobičajeno niske temperature za ovo doba godine, sjever kontinenta zahvatio je talas vrućina, a u nekim zemljama su zbog njega izdana i posebna upozorenja stanovnicima.

Kako javlja The Local, švedske su vlasti zbog neuobičajeno visokih temperatura, koje u posljednjih nekoliko dana prelaze 28 Celzijevih stepeni, izdale upozorenje građanima od novog vala vrućina. Tamošnja meteorološka služba predviđa da bi u sljedeća tri dana temperature mogle porasti i do preko 30 stepeni, što predstavlja veliki rizik za stanovništvo koje je naviknulo na hladnije klimatske uvjete, a posebno za starije i hronične bolesnike.

Slična je situacija i u Finskoj, gdje je zabilježen rekord u maju od 28,9 Celzijevih stepeni, u Laponiji, gdje je jučer izmjereno 29 stepeni te u Norveškoj, gdje se živa u gradu Nyrud popela na 29,1 Celzijev stepen.

(Depo)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo