Petak, 24 ožujka, 2023

Dok se u Hidrogradnji pripremaju za aukciju: Na vrata kuca Finansijska policija

Nemojte propustiti

Uprava, Nadzorni odbor Hidrogradnje d.d. Sarajevo i Vlada FBiH su izgleda počeli intenzivnije raditi na iznalaženju rješenja kako bi ovoj firmi obezbijedili poslove, a radnicima redovne plate i uvezan staž.

Na pojedinim dionicama, radnici nekadašnjeg građevinskog giganta izvode minimalan broj radova, ali su oni, prema mišljenju mnogih, neznatni i ne donose profita koliko bi trebalo.

Dok uprava i Vlada FBiH pripremaju teren za prodaju zgrade Direkcije, iz Sindikata Hidrogradnje su nam potvrdili da su inspektori Finansijske policije jučer trebali početi sa pripremnim radnjama vezanim za preuzimanje dijela dokumentacije, koja navodno posjeduje dokaze o sumnjivim radnjama u ovom preduzeću.

Redžep Tufekčić, predsjednik Sindikata, pojašnjava da je Finansijska policija trebala početi istragu jučer, ali je zbog neodgođenih obaveza iz stare kontrole morala svoje aktivnosti u Hidrogradnji prolongirati za ponedjeljak.

Iz Finansijske policije su potvrdili ovu informaciju uz obrazloženje da je kontrola inicirana putem javnog poziva Sindikata Hidrogradnje svim organima koji se bave istragama o prekršajima i krivičnim djelima.

Foto: eKapija
Foto: eKapija

Iz Sindikata naglašavaju da samo jak i jedinstven sindikat može osigurati posao i boljitak Hidrogradnje.

Prijedlog uprave i NO firme da se proda zgrada Direkcije, te da se tim novcem izmire sve obaveze prema Poreznoj upravi, prema mišljenju mnogih, riješio bi niz problema: uvezao bi se radni staž radnicima i dobili bi certifikat Porezne uprave na osnovu kojeg Hidrogradnja može biti ravnopravan učesnik na tržišnoj utakmici.

No, potvrđeno nam je da Porezna uprava još nije dostavila pomenuti certifikat, iako je direktor Hidrogradnje Džemaludin Peljto prije nekoliko dana najavio da će biti dostavljen do kraja sedmice. Jučer smo ga pokušali kontaktirati da nam potvrdi ovu informaciju, ali na naše pozive nije odgovarao.

Sve dok se zgrada ne proda, pomaka nema, mišljenja su iz NO preduzeća. Kako je najavljeno, prodaju zgrade Direkcije će vršiti Agencija za privatizaciju FBiH, koja je i objavila javni poziv, a ona će se vršiti putem aukcije. Prijave za učešće na aukciji mogu se podnijeti do 29. augusta, a ona će biti održana 5. septembra.

Iako se govorilo da će kupac biti Vlada FBiH, izvori bliski upravi negiraju te tvrdnje, te potcrtavaju da Vlada nema novca, a da joj je kreditno zaduživanje u ionako teškoj finansijskoj situaciji nepotrebno.
88 radnika – tehnološki višak.

U poređenju sa 2010. godinom, danas u Hidrogradnji radi 751 uposlenik, od toga je samo dvoje angažovano u inostranstvu. Do sada je penzionisano 260 radnika, a to se učinilo tako što su izvršene pojedinačne uplate za PIO. Penzionisanje radnika je rezultiralo uštedama od 3,8 miliona KM. Plan uprave je da do 2015. pošalje u penziju još 193 uposlenika (77 u 2013), što bi rezultiralo uštedom u isplati plata od 5.000.000 KM u toku 30 mjeseci. Tada bi se stekli finansijski, ali i zakonski uslovi da se do 2015. godine riješi i 88 uposlenika koji su tehnološki višak. Efekat toga bila bi ušteda 2,5 miliona KM.

(Oslobođenje)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Hrvat odlučio postiti cijeli ramazan: Nakon iftara objasnio ljudima kako mu je prošao prvi dan posta

Reakcije ljudi na ovakvu njegovu odluku su i više nego pozitivne i ohrabrujuće. Sve ih je zanimalo kako je...

Možda vas zanima i ovo