Utorak, 22 lipnja, 2021

Dok su brali gljive, pronašli posmrtne ostatke ubijenih Srebeničana

Nemojte propustiti

Na području Planinaca, na lokalitetu Crni Vrh u opštini Zvornik, počinju ekshumacije posmrtnih ostataka koji su pronađeni prošle sedmice.

Foto: Dnevni avaz
Foto: Dnevni avaz

– Riječ je posmrtnim ostacima koje je prošle sedmice pronašao kalesijski novinar Ramo Abidović, a za koje se prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH pretpostavlja da su bošnjačke žrtve stradale 1995. godine prilikom pada Srebrenice – saopštila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Nekompletni ostaci nalaze se na površini terena. Za sada su locirane tri ljudske lobanje. Kompletan lokalitet će biti detaljno pretražen. Institut za nestale osobe BiH o postojanju posmrtnih ostataka na Crnom vrhu je obavijestio Ramo Abidović iz Kalesije. Lobanje i kosti je pronašao zahvaljujući sakupljačima gljiva.

– Mještani koji tu svakodnevno traže gljive rekli su mi da su pronašli kosti i ljudske lobanje. S obzirom da je bila nedjelja, sjeo sam u svoj automobil i otišao na lice mjesta. Kroz paprat i ostrugu sam došao do lokacije koju su mi opisali i uistinu su tu bile ljudske lobanje i kosti. Nisam mogao da vjerujem. Tu je bila i garderoba. Zapamtio sam lokaciju i sutradan obavijestio Institut za traženje nestalih – kaže Ramo Abidović.

Prema njegovim riječima u Institutu nisu znali za tu lokaciju. Još su mu kazali i da je teren miniran.

– Kad sam im rekao da sam ja bio na licu mjesta i da nije bilo mina, tražili su da im tačno objasnim gdje su posmrtni ostaci. I sami su otišli na lice mjesta i pronašli lobanje i kosti – kaže Abidović.

Po naredbi Suda BiH, ekshumacijom će rukovoditi Tužilaštvo BiH.

(Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Konaković o Predsjedništvu BiH: NIP će imati kandidata, očekujem da i SDP BiH predloži svog

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković kazao je danas da će ta stranka sigurno imati kandidata za člana Predsjedništva BiH, ali...

Možda vas zanima i ovo