Utorak, 30 studenoga, 2021

Dokazi putuju u Beograd: Darku Elezu će se suditi u Srbiji

Nemojte propustiti

Darko Elez
Darko Elez

Iako je optužnica protiv 32 osobe u predmetu nazvanom Lutka potvrđena još prije četiri mjeseca, ročište o izjašnjenju o krivici još nije zakazano, a, po svemu sudeći, proći će još vremena dok se to i ne desi.

U Sudu BiH kažu kako se još nisu stekli uvjeti, budući da se dostava optužnice i OKO liste putem Interpola nije mogla izvršiti onom dijelu optuženih koji se nalaze u Srbiji, pa je postupak dostavljanja pokrenut redovnim diplomatskim putem, što obično traje puno duže.

Nezvanično saznajemo da će postupak protiv Darka Eleza i grupe koja se trenutno nalazi u Srbiji biti razdvojen u odnosu na ovaj koji će biti vođen protiv Bojana Cvijana i grupe koja se nalazi u BiH. Kako saznajemo, trenutno je u toku faza ustupanja dokaza koje posjeduje Tužilaštvo BiH, Tužilaštvu u Srbiji, kao i odabir advokata optuženima kojima će se suditi, najvjerovatnije, u Beogradu.

Po okončanju ove procedure se očekuje i konačan početak suđenja optuženima koji su u BiH, a koji su kao i Elez optuženi za najteža krivična djela organizovanog kriminala počinjena u proteklih 10 godina u BiH. Optužnicom su obuhvaćeni Darko Elez (33), Bojan Cvijan (37), Benan Dorić (44), Davor Mandić (39), Branimir Minić (29), Vladimir Pandurević (33), Vaso Ljubibratić (38), Muhamed Ramić (40), Sead Robović (33), Edin Ahmetspahić (35), Davor Elez (33), Ljubiša Lalović (37), Marko Krajišnik (35), Slobodanka Tošić (27), Himzo Ćato (41), Dejan Vukosavljević (35), Nermin Tahirović (37), supružnici Elvira (41) i Azim Kajević (46), Mehmed Kajević (50), Elvis Zlatić (30), Admir Ahmetspahić (33), Dragan Vujičić (33), Vladan Parađina (33), Dragan Jevtović (33), Benjamin Halilović (43), Milan Mitić (53), Dragan Obućina (36), Anes Kurbegović (39), Milosav Vesković (35), Slaviša Bobar (35) i Mladen Mičić (38). Svi se terete za organizirani kriminal u vezi sa više ubistava, oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima, pljačke, razbojništva, pranje novca i druga teška krivična djela.

Između ostalog, terete se za ubistva Vladimira Mačara, Milana Vlaškića, Radeta Magazina, Borisa Govedarice, Zorana Goluba i dva pokušaja ubistva Đorđa Ždrale. Elezova ekipa tokom 2006, navedeno je u optužnom aktu, isplanirala je dva atentata na Đorđa Ždralu, ali je on oba slučajno preživio. Prilikom prvog pokušaja ubistva teško je ranjen. Darko Elez trebao bi se uskoro pojaviti i kao svjedok u predmetu koji se u Sudu BiH vodi protiv Mladena Ždrale. Kako saznajemo, svjedočenje će biti obavljeno putem videolinka iz Srbije, s obzirom na to da Elez tamo izdržava zatvorske kazne.

(Oslobođenje)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

SIPA uhapsila devet pripadnika vojne policije RS-a zbog ratnog zločina iz 1992. godine

Nakon kriminalističke obrade, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela...

Možda vas zanima i ovo