Subota, 10 travnja, 2021

Doktor Bakir Nakaš uputio jasnu kritiku: Jugoslavija za mjesec dana imunizirala 18 miliona, a da je bila ova vlast, cijela država bi bila karantin nekoliko godina

Autor:N1

Nemojte propustiti

U bivšoj Jugoslaviji 1971. imunizirano je 18 miliona građana za mjesec dana zbog pandemije variola vere. Da je situacija slična sadašnjoj, da je ova vlast bila u Jugoslavija, mislim da bi se epidemija variola vere proširila tako da bi cijela država bila karantin nekoliko godina, rekao je večeras Bakir Nakaš.

On je za N1 odgovorio i na pitanje da li vjeruje u najavu Vlade FBiH da će nabaviti dva puta po 250.000 vakcina.

“Vjerovat ću kad ih nabave. Dok vakcine ne vidim na aerodromu, ne vjerujem im”, naveo je Nakaš.

Pojasnio je i da se nije vakcinisao, te da je pokušao preko Zavoda prijavit pet ili šest puta.

“Tako da nisam siguran da li sam se prijavio. Vjerujem da sam u prioritetnoj skupini kada bi krenula masovna vakcinacija”, rekao je Nakaš.

Govorio je i o antivakserskoj propagandi.

“Ima tu elemenata krivičnog djela. Međutim, ima i zamjerku zdravstvenim radnicima koji su dosta pasivni u promociji vakcine. Ako nema vakcine imam potreba govoriti o imunizaciji, da građani shvate da je to jedino rješene u borbi protiv pandemije. Zbog pasivnog odnosa doveli smo građane u situaciju da ih ‘osvajaju’ antivakseri. Vidite da je slično u Srbiji. Ova zemlja je nabavila veliki broj vakcina, ali mnogi građani odbijaju da se vakcinišu. Ljudima se svakodnevno treba servirati informacije o potrebi imunizacije”, poručio je Nakaš.

Govorio je i o masovnoj imunizaciji.

“Mislim da neće u onom obliku kako je kod djece. U bivšoj Jugoslaviji 1971. imunizirano je 18 milion građana za mjesec dana zbog pandemije variola vere. Da je situacija slična sadašnjoj, da je ova vlast bila u Jugoslavija, mislim da bi se epidemija variola vere proširila tako da bi cijela država bila karantin nekoliko godina”, zaključio je Nakaš.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tužilaštvo istražuje i uvoz respiratora u Republici Srpskoj: Dodikova savjetnica je supruga jednog od vlasnika firme koja ih je nabavila?

Uvoz respiratora u BiH i Republiku Srpsku zanima i Privremenu istražnu komisiju Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Član te komisije...

Možda vas zanima i ovo