Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Doktor objasnio prve simptome sindroma od kojeg je u Zagrebu umro dječak (11)

Autor:RTL.hr

Nemojte propustiti

Odluka donesena jednoglasno: Dragan Čoviću odbijeno 10 posto od plate

Kazala je da je ova odluka donesena jednoglasno i da su se članovi komisije dogovorili da uglavnom donose, ako...

Pošle sedmice otputovala u Sarajevo zbog poslovnih obaveza i nije se vratila kući: Policija traga za Hurijom Hadžić

Porodica već četiri dana traga za Hurijom Hadžić iz gračaničke mjesne zajednice Piskavica. Svi koji imaju neke informacije neka...

U dijelu BiH ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati, najavljeni protesti

Zbog nove odluke nadležnih, ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade...

FBiH konačno pokrenula proceduru za nabavku vakcina

Goran Čerkez ističe kako će daljnje aktivnosti u procesu nabavke biti nastavljene zajedno sa svim relevantnim federalnim institucijama, kao...

Obično su prvi simptomi kod takve djece – bolovi u trbuhu, proljev ponekad, znakovi po koži… Šarolika je klinička slika…

Tužna vijest stigla je u nedjelju iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević. Od posljedica COVID-19 preminuo je dječak star samo jedanaest godina, najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj.

Šao se tačno dogodilo pokušao je rasvijetliti Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike Fran Mihaljević, na kojoj je dječak i preminuo.

“Nažalost, jutros u ranim jutarnjim satima preminuo je bolesnik dječje dobi. Radi se o jednom imunološki posredovanom sindromu koji zahvaća više organskih sustava. Mogu biti zahvaćeni brojni organski sustavi – pluća, srce, bubrezi, crijeva. Obično su prvi simptomi kod takve djece – bolovi u trbuhu, proljev ponekad, znakovi po koži… Šarolika je klinička slika… Kod naših bolesnika je da svi ti bolesnici izgledaju ozbiljno bolesni i da su djeca bila prije potpuno zdrava…”, rekao je Tešović za RTL.

Na pitanje kada roditelj treba reagirati, odgovara:

“Ako dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu i ako na prvi pogled dijete ne izgleda dobro. Djeca se najčešće žale na opću iscrpljenost, izraženu bol u trbuhu, povraćanje i proljev”, ističe.

Kaže da je do sada bilo teže i blaže bolesne djece.

“Bolesnik koji je jutros rano preminuo bio je najteži bolesnik. Ovog trenutka imamo četvero takvih bolesnika. Od početka pandemije, liječili smo ih 16. U cijeloj Hrvatskoj bio je 31 takav bolesnika”, kaže liječnik koji poručuje roditeljima djece koja se nalaze u Klinici kako se nada da će sve biti u redu.

“Dvoje od ovih četvero možemo smatrati oporavljenima i bit će uskoro opušteni”, jasno će.

Na pitanje je li neka karika pogriješila u slučaju preminulog dječaka, kaže da je dječaku sumnja na sindrom postavljena unutar prvih par sati otkako je ušao u bolnički sistem.

“Ne vidim da je bilo kašnjenja ni propusta”, jasno će.

Na pitanje je li bilo sve u redu od početka, odgovorio je:

“Ne mogu komentirati što se ranije događalo i kako je dječak izgledao prethodnih nekoliko dana. Ja mogu govoriti ono što sam čitao u medicinskoj dokumentaciji i iz razgovora s kolegama”, kazao je na kraju Tešović za RTL.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ugostitelji uputili zahtjeve: Traže radno vrijeme do ponoći, ukidanje zabrane održavanja muzike uživo…

Ugostiteljski radnici (hotelijeri i restorateri) i muzičari Kantona Sarajeva održali su sastanak na kojem su donijeli jednoglasne zaključke koje...

Možda vas zanima i ovo