Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Doktor objasnio prve simptome sindroma od kojeg je u Zagrebu umro dječak (11)

Autor:RTL.hr

Nemojte propustiti

Obično su prvi simptomi kod takve djece – bolovi u trbuhu, proljev ponekad, znakovi po koži… Šarolika je klinička slika…

Tužna vijest stigla je u nedjelju iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević. Od posljedica COVID-19 preminuo je dječak star samo jedanaest godina, najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj.

Šao se tačno dogodilo pokušao je rasvijetliti Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike Fran Mihaljević, na kojoj je dječak i preminuo.

“Nažalost, jutros u ranim jutarnjim satima preminuo je bolesnik dječje dobi. Radi se o jednom imunološki posredovanom sindromu koji zahvaća više organskih sustava. Mogu biti zahvaćeni brojni organski sustavi – pluća, srce, bubrezi, crijeva. Obično su prvi simptomi kod takve djece – bolovi u trbuhu, proljev ponekad, znakovi po koži… Šarolika je klinička slika… Kod naših bolesnika je da svi ti bolesnici izgledaju ozbiljno bolesni i da su djeca bila prije potpuno zdrava…”, rekao je Tešović za RTL.

Na pitanje kada roditelj treba reagirati, odgovara:

“Ako dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu i ako na prvi pogled dijete ne izgleda dobro. Djeca se najčešće žale na opću iscrpljenost, izraženu bol u trbuhu, povraćanje i proljev”, ističe.

Kaže da je do sada bilo teže i blaže bolesne djece.

“Bolesnik koji je jutros rano preminuo bio je najteži bolesnik. Ovog trenutka imamo četvero takvih bolesnika. Od početka pandemije, liječili smo ih 16. U cijeloj Hrvatskoj bio je 31 takav bolesnika”, kaže liječnik koji poručuje roditeljima djece koja se nalaze u Klinici kako se nada da će sve biti u redu.

“Dvoje od ovih četvero možemo smatrati oporavljenima i bit će uskoro opušteni”, jasno će.

Na pitanje je li neka karika pogriješila u slučaju preminulog dječaka, kaže da je dječaku sumnja na sindrom postavljena unutar prvih par sati otkako je ušao u bolnički sistem.

“Ne vidim da je bilo kašnjenja ni propusta”, jasno će.

Na pitanje je li bilo sve u redu od početka, odgovorio je:

“Ne mogu komentirati što se ranije događalo i kako je dječak izgledao prethodnih nekoliko dana. Ja mogu govoriti ono što sam čitao u medicinskoj dokumentaciji i iz razgovora s kolegama”, kazao je na kraju Tešović za RTL.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nermin Alimanović, prvi Rom iz Visokog na hadžu nakon 60 godina

Alimanović je prvi Rom iz Visokog koji je obavio hadž u posljednjih 60 godina. Nermin Alimanović prvi je Rom iz...

Možda vas zanima i ovo