Utorak, 22 lipnja, 2021

Doktor Rijad Konjhodžić riješio dilemu: Koronavirus ne umire s pacijentom, ali bez živih stanica nestaje mogućnost replikacije

Nemojte propustiti

„To je kompleksno pitanje, ali generalan odgovor je ne, ali bez živih stanica, mogućnost replikacije virusa nestaje“, kazao je Konjhodžić.

Rijad Konjhodžić, specijalista genetske medicine i molekularne dijagnostike za novinsku agenciju Patria dao je odgovor na pitanje koje je posljednjih dana podijelilo javnost ali i struku – umire li virus sa pacijentom.

Prema riječima ministra zdravlja RS Alena Šeranića, nema bojazni od virusa nakon smrti zaraženog.

”Virus ugine onog trenutka kada čovjek umre, jer mu treba živa ćelija za reprodukciju i sam život. Ali, obducent treba da provodi lične zaštitne mjere bez obzira na to šta je uzrok smrti”, rekao je resorni entitetski ministar.

S druge strane, pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje dr. Goran Čerkez tvrdi suprotno.

“Važno je reći da virus ne umire sa pacijentom”, istakao je.

Konjhodžić je razjasnio dilemu.

„To je kompleksno pitanje, ali generalan odgovor je ne, ali bez živih stanica, mogućnost replikacije virusa nestaje“, kazao je Konjhodžić.

Pitali smo zbog čega se onda ne rade obdukcije u KS i šta bi moglo biti u pitanju.

„To ja zaista ne mogu reći, nije ni moja struka, a nemam ni sve informacije. Meni je isto nelogično da se ne rade, autopsija je stub medicine, i jedina apsolutna dijagnoza, ali kažem, ne volim govoriti van svoje struke“, dodao je Konjhodžić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo