Subota, 13 kolovoza, 2022

Doktori u RS-u tvrde da nisu najkorumpiraniji

Nemojte propustiti

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske zahtijeva od entitetske vlade da iz skupštinske procedure odmah povuče Nacrt strategije za borbu protiv korupcije jer se ne slaže s „neosnovanim, paušalnim i nestručnim konstatacijama“ percepcije korupcije u zdravstvu.

Ilustracija
Ilustracija

Tvrde da su u navedenoj analizi stanja korupcije u zdravstvu, doktori medicine i drugi zdravstveni radnici „netačno, pogrešno i tendeciozno predstavljeni kao jedan od nosilaca lanca korupcije“.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine u RS navode da to „vrijeđa i ponižava najveći broj skromnih i poštenih doktora medicine, koji vrijedno pružaju zdravstvene usluge gradanima i pacijentima za skromne i umanjene zarade, koje često kasne i koje se najčešće isplatuju bez uplate obaveznih doprinosa zbog čega većina doktora medicine ima višegodišnji nepovezan radni staž“.

Tvrde da njihov sindikat okuplja savjesne i poštene doktore medicine te javno poručuju svim kreatorima izrade strategije da doktori medicine, kao nosioci poslova u zdravstvu, kao i drugi zdravstveni radnici i pomoćno osoblje sigurno nisu “učesnici u lancu korupcije”, kako je to navedeno u spornom tekstu tog dokumenta.

I oni su, dodaju, žrtva skandaloznih koruptivnih aktivnosti, koje se svakodnevno dešavaju, a zbog kojih su i nagomilana ogromna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova u RS-u, koja se danas mjere desetinama miliona konvertibilnih maraka.

Zamjeraju i da se u Nacrtu strategije ne spominju koruptivna ponašanja, kako kažu, uprava javnih zdravstvenih ustanova, brojna i koruptivna zapošljavanja nemedicinskog kadra, nepotrebne javne nabavke opreme, lijekova i potrošnog materijala, netransparentno javno-privatno partnerstvo u zdravstvu i druge svima dobro poznate koruptivne aktivnosti.

Nacrt strategije za borbu protiv korupcije u RS trebalo bi da se razmatra na sjednici Narodne skupštine RS-a 16.jula.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko je svirepi ubica iz Cetinja: Imao zakazan ljekarski pregled, pokazivao promjene u ponašanju

Borilović se oko 15 sati rastao sa prijateljem, sa kojim je i zakazao ljekarski pregled. Nedugo zatim uslijedila je...

Možda vas zanima i ovo