Petak, 25 lipnja, 2021

Doktori upozorili: Slijede teški dani za Schumacherovu porodicu

Nemojte propustiti

Michael Schumacher
Michael Schumacher

Doktori koji liječe Mihaela Šumahera upozorili su njegovu porodicu da su pred njima teški dani, uprkos tome što ga trenutno bude iz kome.

Sedmostruki svjetski šampion je više od mjesec dana u bolnici u Grenoblu, u koju je smješten poslije teškog pada tokom skijanja.

Njegova supruga Korina je već pet nedjelja uz njega, a situacija je konačno počela da se popravlja prošle nedjelje, kada su doktori počeli da ga bude iz kome. Međutim, prema riječima stručnjaka, taj proces će biti veoma težak za sve koji su umiješani.

“Buđenje iz kome nije uopšte onakvo kakvo se predstavlja u filmovima. To je postepen proces koji može da traje nekoliko dana ili nedjelja”, rekao je Luk Grigs, portparol humanitarne organizacije “Hedvej”, koja pomaže osobama koje su pretrpjele povrede mozga.

Grigs je u razgovoru za BBC rekao da taj proces dovodi do toga da stare strahove mijenjaju novi izazovi.

“Za porodicu, početni strah u vezi s tim da li će ta osoba preživjeti mijenja strah od toga šta budućnost donosi i kako će se oporaviti od svega. Da pojednostavim, efekti povrede mozga mogu da budu razarajući i da potraju cijeli život. Mogu da promijene sve: hodanje, govor, razmišljanje i osjećanje. Mogu da promijene ličnost, kao i sposobnosti osobe”, naglasio je Grigs.

Jedan od voditelja emisije “Top Gir” Ričard Hemond, koji je bio u komi 2006. godine poslije nesreće tokom snimanja, objasnio je koliko će sve biti teže za Šumaherovu suprugu, nego za legendarnog Nijemca.

“Sve mi je postalo važno tek kasnije kada sam shvatio šta se desilo. Za Mihaela u ovom trenutku teška realnost je da nema nikakve razlike. U ovom trenutku porodica je ta na koju sve utiče. Uz njegovu porodicu sam i sve koji su oko njega, jer ne mogu ništa da urade osim da se nadaju da će mu biti bolje”, rekao je Hemond i dodao:

“Poslije nesreće bilo mi je potrebno dosta vremena da prihvatim šta se desilo, jer što se mene tiče, kao da sam samo ležao u krevetu. Moja supruga Mindi je teško podnijela kada je čula šta se desilo Mihaelu, jer joj se sve vratilo iz vremena kada je brinula o meni”.

Prema informacijama koje je objavio BBC, pojedina istraživanja ukazuju da samo 20 odsto ljudi koji dožive ozbiljne povrede mozga uspije potpuno da se oporave.
“Titanik” prevršio mjeru

Satirični časopis “Titanik”, koji je više puta dosad prelazio granicu dobrog ukusa, objavio je naslovnu stranicu “posvećenu” Mihaelu Šumaheru. “Ekskluzivno – prva fotografija nakon nesreće – ovako Šumi sada izgleda”, glasi potpis slike u slobodnom prevodu, a na fotografiji nije Šumi, već austrijski bivši šampion Niki Lauda, koji je teško povrijeđen 1976. u Nurburgringu. Tada se Laudi zapalio bolid pa se vozač nagutao toksičnog, vrelog dima i lice mu je prekriveno ožiljcima. Lauda razmatra da podnese tužbu protiv časopisa. Od osnivanja 1979, “Titaniku” je zabranjeno 35 izdanja, a jednom su uz fotografija vojvotkinje od Kornvola stavili potpis “Skener na aerodromu potvrdio da je kobila”.

(Nezavisne)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nova sadaka: Slovenija donira BiH 48.000 doza AstraZeneca

Slovenska vlada donijela je u četvrtak odluku o donaciji 48.000 doza cjepiva AstraZeneca Bosni i Hercegovini. Donacija cjepiva BiH, koja...

Možda vas zanima i ovo