Subota, 1 listopada, 2022

Doktorica Meliha nije primila 15-godišnjakinju na liječenje, djevojčica je umrla

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Istragu u ovom predmetu je proveo tim tužilaca i istražitelja Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona

Potvrđena je optužnica protiv Melihe Zahirović Suljić (66) iz Tuzle, a odnosi se na događaje vezane za nesavjesno liječenje i smrt petnaestogodišnje maloljetnice Maide Džafić iz Gračanice u avgustu 2020. godine u Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) Tuzla, saopćeno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Optužnicu tog tužilaštva potvrdio je Općinski sud Tuzla zbog osnovane sumnje da je Meliha Zahirović Suljić, kao specijalista infektolog u Klinici za zarazne bolesti UKC-a, počinila teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi u vezi s krivičnim djelom nesavjesno liječenje.

Melihu Zahirović Suljić optužnica tereti da je u priodu od 10. jula do 8. augusta 2020. godine, kao specijalista infektolog u Klinici za zarazne bolesti bila svjesna da je maloljetna pacijentica sa nejasnim febrilnim stanjem i da je kao takvu treba hospitalizovati isključivo u ovoj klinici. Nije primila pacijenticu radi pravilne i blagovremene dijagnostike i liječenja te je došlo do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja maloljetnice i njene smrti.

Dakle, kao doktor medicine, obavljajući svoju djelatnost, iz svjesnog nehata (svjesna da može doći do određenih posljedica, ali olako držeći da do njih neće doći), primijenila je očito neprikladan način liječenja, pa time prouzrokovala znatno pogoršanje zdravstvenog stanja usljed čega je maloljetna pacijentica preminula.

Istragu u ovom predmetu je proveo tim tužilaca i istražitelja Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona te su među ostalim prikupljenim dokazima, urađena relevantna medicinska vještačenja.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo