Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Dolaze u BiH? Ratnici ISIL-a kupuju zemlju u Maglaju

Nemojte propustiti

Najveći sigurnosni problem Australije, Harun Mehičević, navodno je kupio zemljište u selu Ošve kod Maglaja.

Upravo je iz ovog sela po postotku najviše otišlo bh. državljana put džihada u Siriji i Iraku, donosi u svojoj reportaži Mreža FTV-a.

Izet Hadžić, zvani Žara, prvi je kupio kuću u ovom naselju u kojem su prije rata živjeli stanovnici srpske nacionalnosti. Pojedini su se vratili, no oni koji nisu, posljednje tri godine prodaju imanja pripadnicima vehabijske zajednice, navode na “FTV-u”. Novac je pristizao iz Beča.

Nakon Hadžića imanja kupuju Emir Ališić, Amir Džinić, Atif Nuhanović, Hamdo Fojnica i Adem Karamuja.

Prije odlaska u Siriju u julu 2013. godine, ovdje je živio Emrah Fojnica, svojevremeno s Mevlidom Jašarevićem, koji je optužen za teroristički napad na Amabasadu SAD-a u Sarajevu.

Tada su put Sirije s Fojnicom krenuli Azimir Ališić, koji je u Ošve doselio iz Sanskog Mosta, i Atif Nuhanović iz Zenice. Sva trojica su poginula. Iako se za Emraha Fojnicu navodilo da je poginuo u avgustu prošle godine kao bombaš samoubica na pijaci u okolini Bagdada, posljednje informacije govore da je nastradao nakon slučajnog aktiviranja samoubilačkog prsluka ručne izrade, kojom prilikom je ranjeno šest njegovih suboraca iz Tunisa i Libije.

Dok je živio u Ošvama, Emrah Fojnica navodno je bio blizak s Elvisom Hajrićem iz Tešnja. Zajedno su provodili vrijeme u Ošvama, potom i u Siriji.

556305f1-a248-48d9-8a3f-426fb0094cfb-isli-1U Ošvama je živio i Amir Džinić. U avgustu 2013. otišao je u Siriju zajedno s Ademom Karamujom, Emirom Ališićem i Elvedinom Zukićem. Karamuja se vratio u februaru prošle godine. Bio je privođen u akciji “Damask”, odnosno hapšenju osoba povezanih s organizacijom i odlaskom na ratišta u Siriji i Iraku na strani takozvane Islamske države, navodi FTV.

Amir Džinić i Elvedin Zukić su još uvijek u Siriji, i to u dvije suprostavljene frakcije – Džinić na strani ISIL-a, a Zukić na strani Fronta Al-Nusra. Zukiću su se pridružili i roditelji, a ranije je mu se pridružio brat Edin Zukić.

Amir Džinić je u Siriju odveo i suprugu i devetoro djece. Jedino punoljetan je bio sin Amer koji odmah uključio u borbu, kao i maloljetni sin Almir.

Zajednicu u Ošvama posjećuje i već pomenuti Ibro Delić. Označen je kao agresivan propagator ISIL-a i džihada u Siriji, možda i radikalnijim od Huseina Bilala Bosnića, s kojim je nekada zajedno držao predavanja.

Nedavno je još jedan mještanin sela Ošve otišao u Siriju – Osman Kekić, prijašnji stanovnik Gornje Maoče. U Ošvama je kupio zemljište i počeo da gradi kuću.

Čest posjetitelj u Ošvama bio je i Seid Čolić iz Tešnja, koji je poginuo u Siriji. Tamo se družio s Ismarom Mešinovićem iz Tešnja, koji je u Siriju odveo i petogodišnjeg sina. Kada je Ismar poginuo, o djetetu se starao Seid Čolić. Nije poznato ko je nakon njegove pogibije preuzeo dijete.

Seid Čolić je inače bio blizak i s Amirom Selimovićem i Enesom Iriškićem, članovima vehabijske zajednice u Gračanica Selu kod Živinica. Iriškić je u Siriju otišao u julu 2014. godine sa suprugom i dvije maloljetne kćerke. Amir Selimović je poveo suprugu i tek rođenog sina. Njihov odlazak, kazuju obavještajni podaci, financirao je Alis Džemailji, porijeklom sa Kosova, koji je živio u Njemačkoj. Živio – jer je poginuo u Siriji.

Zemlju u Ošvama kupio je i Ismar Hadrović, selefija iz Olova, poznat po napadu na sudionike Queer festivala u Sarajevu 2008 godine.

Kao i u drugim sličnim sredinama, i u Ošvama negiraju bilo kakvu povezanost sa terorizmom, jer su ovdje boravili neki od optuženih za ovo djelo.

Izeta Hadžića je bivši vehabijski lider iz Gornje Maoče Nusret Imamović odredio za vođu zajednice u Ošvama, no poznavaoci tamošnjih prilika kažu da on nema ni volje ni kapaciteta za takvo nešto.

No, jedan ozbiljniji i znatno opasniji zagovornik vehabizma bi mogao uskoro preuzeti primat u Ošvama. Dvadeset dunuma zemlje ovdje je kupio Harun Mehičević, nekadašnji posjetitelj vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči. Trenutno živi u Australiji, u Melburnu.

Harun Mehičević, zvani Abu Talha, vodi Centar za islamske studije El-Furkan u Melburnu. Mehičević je, inače, rođen u Mostaru 1972. godine pod imenom Alen. Već dvije godine australska policija pokušava dokazati njegovu povezanost s terorizmom, odnosno podršku ISIL-u i vrbovanja za džihad u Siriji.

Za sada su uhapšeni samo njegovi saradnici i sljedbenici. Tako je prije tri godine uhapšen posjetitelj centra Adnan Karabegović. Optužen je za pripremu terorističkog napada. Još jedan mladić bh porijekla iz grupe sljedbenika Haruna Mehičevića uhićen je početkom ovog mjeseca.

Tek punoljetni Harun Čaušević, s grupom svojih vršnjaka koji vode porijeklo iz Makedonije i s Kosova, optužen je za pripremu ili planiranje terorističkog napada. Bili su aktivni članovi grupe koja se okupljala u centru El-Furkan.

Sve je više uočljiva povezanost mladića porijeklom iz BiH, Kosova, Makedonije i Sandžaka koji žive u zapadnim zemljama. Prije nekoliko dana iz BiH protjeran Samir Baltić, zvani Abdulkadir, državljanin Makedonije. Označen je kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Uočeno je da tokom posjeta raznim vjerskim predavanjima, poput onih u udruženju Feth u Kaknju, Baltić podržava ISIL.

Za to vrijeme tužilaštva u BiH još raspravljaju kako se efikasnije boriti protiv terorizma. Za neke je relevantan broj tužilaca, a ne prethodni obavještajni i policijski rad.

“Tužilaštvo BiH je dobilo osam novih tužilaca za terorizam i 15 uposlenih, pet stručnih saradnika, pet istražitelja, među kojima smo i predvidjeli i dva skrivena istražitelja”, kazao je Goran Salihović, glavni državni tužilac, i tako ovom neopreznom izjavom upozorio sve grupe u kojima se propagira terorizam i nezakoniti odlazak na strana ratišta da mogu očekivati dolazak prikrivenih istražitelja.

Upravo takvu grupu vjernih, mladih sljedbenika okupio je u Melbourneu Harun Mehičević. Mrzite nevjernike i sistem njihov je moto. Sada se priprema za prelazak u BiH. Zemljište u Ošvama je kupio. Kao i njegov bliski saradnik Yasin Rizvić, koji je trenutno na sirijskom ratištu. Ukratko, oni dolaze.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo