Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Dolazi najbliži Supermjesec u posljednjih 70 godina

Nemojte propustiti

Zaljubljenici u astronomiju 14. decembra imat će priliku da uživaju u rijetkom Supermjesecu, jer će Zemljin satelit biti na najmanjoj udaljenosti još od 1948. godine.

Za one koji su propustili Supermjesec u oktobru, naredni će i više nego nadoknaditi taj nebeski fenomen, a Mjesec će tada izgledati oko 14 posto veći i 30 posto sjajniji od uobičajenog punog Mjeseca. To je i nabliže što će nam se približiti do 2034. godine.

Šta je tačno Supermjesec? Kako NASA objašnjava, Mjesec ima eliptičnu orbitu oko Zemlje i jedna strana je oko 48.280 kilometara bliža planeti od druge.

Kada se Sunce, Mjesec i Zemlja poravnaju u tom perigeju, Mjesec može da se učini mnogo većim i sjajnijim, a ta pojava naziva se Supermjesec. U zavisnosti od toga odakle se posmatra, cijela pojava može da se prilično razlikuje, a u našem regionu Mjesec taj dan izlazi nešto prije 17 sati.

Osim ovih u oktobru i decembru, ove godine ćemo imati još jedan Supermjesec u novembru koji će 14. novembra zasjeniti Geminide. Kiša meteora bit će 5 do 10 puta manje vidljiva nego što bi inače bila.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Sabrana djela Bojana Prodana: “Već ubijao, tukao povratnike, maltretirao policiju. Kako je na slobodi?”

Iz policije su nam rekli da je uhapšeni inicijala B.P. od ranije poznat policiji po vršenju krivičnih djela razbojništva Policija...

Možda vas zanima i ovo