Subota, 27 studenoga, 2021

Domaći proizvodi u tržnim centrima marginalizirani

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

”Domaća proizvodnja u službi građana” naziv je projekta Zadružnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine i Privredne komore FBiH čiji je osnovni cilj promocija domaćih proizvoda.

U sklopu tog projekta od 17. do 23. marta u sarajevskoj Skenderiji bit će održana prezentacija domaćih proizvoda na kojoj će osim komercijalnog dijela biti upriličeni razgovori, degustacije i edukacija građana.

Predsjednik Zadružnog saveza FBiH Husein Hasić danas je u Sarajevu predstavio projekt, a istaknuo je da su proizvodi s domaćeg tržišta jednako kvalitetni kao i oni uvozni, ali da su u tržnim centrima marginalizirani. Kazao je i da su domaće proizvode odobrile institucije nadležne za to.

Mišljenja je da su događaji i projekti kao što je ”Domaća proizvodnja u službi građana” jedan od načina da se građanima približi vrijednost domaće proizvodnje, a čijom bi prodajom bio povećan penzioni, zdravstveni i fond školstva.

– Naši proizvođači su ugroženi jer nemaju gdje plasirati svoje proizvode – istaknuo je Hasić.

Uime Privredne komore FBiH Hrvoje Brajković je istaknuo da je namjera organizatora da održavanje manifestacije ”Domaća proizvodnja u službi građana” postane tradicija, a kazao je da je plan organizirati ga dva puta godišnje.

-Tematika će svaki put biti ista, promocija, edukacija, savjetovanje da bi kupovina domaćih proizvoda postala prioritet – naglasio je Brajković.

Dodao je i da će ulaz na sajam biti besplatan, a da će se građani na osnovu degustacije moći uvjeriti u vrijednost proizvoda.

Predstavnici projekta danas su održali i sastanak na kojem su razgovarali o važnosti isticanja domaće proizvodnje.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo