Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Donesena odluka o cijenama električne energije za privredne subjekte

Nemojte propustiti

Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela Odluku kojom ograničava tokom 2023. godine povećanje cijena snabdijevanja električnom energijom za kvalifikovanog kupca do 20 posto maksimalno u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se to odnosi za ugovore s godišnjim trajanjem ili duže.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je zaduženo da tri mjeseca od stupanja na snagu ove odluke napravi analizu efekata njene primjene, te eventualno predloži neke korekcije i dostavi Federalnoj vladi, a kako bi to bilo upućeno Parlamentu FBiH na raspravu i izjašnjavanje ili, po potrebi, i ranije.

Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

Kako je navedeno u obrazloženju, ova odluka je donesena u skladu sa Zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji koji je usvojio Parlament FBiH, a koji je na snagu stupio 6. januara 2022. godine.

Shodno tom zakonskom rješenju, Vlada FBiH je 7. januara 2022. godine donijela isto ograničenje povećanja cijena snabdijevanja električnom energijom za kvalifikovanog kupca u FBiH tokom ove godine, zbog enormnog povećanja tržišnih cijena na berzama električne energije.

Odluka je usaglašena i sa Zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 30. decembra 2021. godine, da se nakon tri mjeseca od primjene Odluke napravi analiza njenih efekata.

“Tako je Vlada FBiH već ranije razmatrala i prihvatila Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o efektima primjene Odluke o ograničavanju povećanja cijena snabdijevanja električnom energijom od 7. januara 2022. godine. Kako se situacija u odnosu na period kada je donesena ova odluka nije promjenila, bilo je neophodno njeno donošenje i za 2023. godinu”, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Bosna i Hercegovina bi do 2026. godine mogla dobiti svoj peti aerodrom

Bosna i Hercegovina trenutno ima četiri međunarodne komercijalne zračne luke – Sarajevo, Tuzla, Banja Luka i Mostar. Razvoj Aerodroma Bihać...

Možda vas zanima i ovo