Subota, 18 rujna, 2021

Donesena prva presuda u RS-u: Nisu smjeli kažnjavati građane za vrijeme policijskog časa u ovom bh. entitetu

Nemojte propustiti

Osnovni sud u Prijedoru oslobodio je odgovornosti lice koje je prekršajno kažnjeno zbog kršenja zabrane kretanja za vrijeme policijskog časa u Republici Srpskoj a na osnovu Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije.

Ovo je u četvrtak objavio BIRN, koji je i imao uvid u pomenutu presudu suda u Prijedoru.

Republički štab za vanredne situacije tijelo je koje je sastavljeno zarad efikasnije borbe protiv virusa korona i na njegovom čelu je premijer Republike Srpske. Ovaj štab između ostalih donosio je niz naredbi koji se tiču zabrane kretanja i mjere uvođenja policijskog časa u Republici Srpskoj.

Podsjetimo, prijedorska policija je kaznila Prijedorčanina kaznila 13. aprila ove godine zato što je zatečen u vozilu na ulici u 20 časova i 30 minuta, pola sata nakon početka policijskog časa.

Međutim, nekoliko mjeseci poslije Osnovni sud je donio rješenje kojim Prijedorčanin nije kriv iz razloga što se naredba Republičkog štaba za vanredne situacije, koji je propisao kazne i zabranio kretanje, ne može smatrati za obavezujuću, jer se ne radi o državnom organu, prenosi Buka.

Republički štab za vanredne situacije nije državno rijelo

Kako je objavio BIRN, sud je utvrdio da u u vrijeme činjenja radnje od strane okrivljenog, “nije bilo na snazi rješenje niti naredba državnog organa u vezi s ograničenjem ili zabranom kretanja ili zadržavanja lica na određenim javnim mjestima ili područjima” Zaključak o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srpske od 6. aprila 2020. godine i Zaključak o produženju primjene tog zaključka od 13. aprila 2020. godine je donio Republički štab za vanredne situacije kojeg osniva Vlada Republike Srpske a koji predstavlja operativno-stručno tijelo.

Prema tome, Republički štab za vanredne situacije nije državni organ”, piše u presudi prijedorskog Osnovnog suda u koji je BIRN imao uvid. Presuda dalje pojašnjava kako Republički štab za vanredne situacije jeste mogao da donese preporuke za uvođenje zabrane kretanja, ali da su naredbe ili zabrane morale da budu donesene od zvaničnog državnog organa što nije učinjeno.

Pitanje koje se nameće nakon ove odluke jeste ,šta će biti sa ostalim kaznama koje su izrečene po osnovu kršenja Zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacija koje se tiču suzbijanja virusa korona?

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo