Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Donesene nove mjere za ulazak u Crnu Goru

Nemojte propustiti

Olakšan je ulazak crnogorskih rezidenata – državljana Crne Gore i stranaca stalno ili privremeno nastanjenih u Crnoj Gori iz država regiona u slučaju da su u tim državama boravili do 48 sati.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo je sinoć, na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, da u skladu sa epidemiološkom situacijom u državama okruženja ublaži uslove ulaska u Crnu Goru rezidenata država regiona i crnogorskih državljana koji na kratko putuju u neku od država iz susjedstva.

“U Crnu Goru je, kao i do sada, moguć ulazak bez dodatnih uslova za rezidente zemalja sa `zelene liste`, dok rezidenti država sa `žute liste` mogu ući u Crnu Goru uz pozitivan rezultat serološkog testa – antitijela klase IgG, izdatog od registrovane laboratorije koji nije stariji od 30 dana”, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

Rezidenti svih država sa “žute liste” takođe mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat serološkog testa na antitijela klase IgM ili uz negativan rezultat PCR testa na novi virus korona, koji su izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 časa, prenosi Srna.

Uslov je da osoba nije u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravilo u nekoj od država sa “crvene liste” odnosno u nekoj od zemalja iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Olakšan je ulazak crnogorskih rezidenata – državljana Crne Gore i stranaca stalno ili privremeno nastanjenih u Crnoj Gori iz država regiona u slučaju da su u tim državama boravili do 48 sati.

Tim licima se po povratku u Crnu Goru propisuje mjera zdravstvenog nadzora koja podrazumijeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom ljekaru do isteka rješenja koje po povratku izdaje sanitarna inspekcija.

Nove mjere stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo