Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Doris Pack: Evropski parlament traži veći angažman EU u BiH i formiranje vrhovnog suda

Nemojte propustiti

Doris Pack
Doris Pack

Ministri vanjskih poslova i šefovi država članica Evropske unije moraju se više angažirati na rješavanju problema u BiH, jedan je od amandmana koje je iznijela Doris Pack, njemačka poslanica u Evropskom parlamentu zadužena u tom tijelu za BiH, piše Dnevni avaz.

Uz ovaj, Pack je podnijela još jedan amandman u kojem predlaže da se formira i vrhovni sud BiH, „što je u skladu sa stavovima Venecijanske komisije”.

Oba su ova amandmana na raspravama po poslaničkim grupama dobila podršku kako narodnjaka (EPP), kojima Pak pripada i koji su najbrojnija poslanička grupa u EP, tako još jedne političke grupacije. Takvi amandmani dobili su oznaku „kompromisnih”.

Time su šanse da se sutra na glasanju u Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta amandmani prihvate i upute u parlamentarnu proceduru bitno povećane. Evropski parlament bi o rezoluciji o BiH trebao glasati do polovine narednog mjeseca.

Pred poslanicima će se tada naći, naprimjer, i kompromisni amandman kojim se ističe da je Dayton nefunkcionalan i da se pozivaju bh. vlasti na sveobuhvatnu promjenu Ustava.

– Ustavna reforma je urgentna kako bi se stvorila funkcionalna i uključiva demokratska država – jedan je od amandmana koji imaju podršku bar dvije poslaničke grupe EP-a.

Veliki broj poslanika saglasan je i da se evropske institucije koje će nakon majskih izbora za Evropski parlament biti novoizabrane, trebaju fokusirati na BiH.

U jednom od amandmana se pojašnjava da je EU dužna da preko svojih institucija, ali i kroz vlasti država članica, radi na tome da se ubrza evropski put BiH.

EP poziva narednog visokog predstavnika, odnosno potpredsjednika Evropske komisije, da BiH postavi kao ključni prioritet svog rada – navodi se u amandmanu.

Također, postoji i kompromisni amandman kojim se zahtijeva odlučna i sveobuhvatna reforma obrazovnog sistema, kako bi se konačno stalo ukraj konceptu „dvije škole pod jednim krovom”, ali i spriječilo da se ponove situacije poput one iz Konjević-Polja.

Evropski parlament zahtijeva i da Parlament BiH što prije usvoji izmjene Izbornog zakona kako bi predstojeći oktobarski izbori bili legalni. Upozorava se i da odluke Ustavnog suda BiH moraju biti provedene.

(Fena)

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo