Subota, 25 rujna, 2021

Dr. Aćimović o razlici između korone i gripe

Nemojte propustiti

– Postoje načini za razlikovanje, a pripremaju se i testovi koji istovremeno mogu da daju rezultat i za koronu i za influencu – kaže Aćimović.

Postoji mnogo načina da zdravstveni radnici razlikuju COVID od influence, a prvenstveno se kreće od kliničke slike, ističe epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS Jela Aćimović.

Kako navodi, postoje neke specifičnosti i jedne i druge bolesti koje zdravstveni radnici znaju.

“Pomaže nam i laboratorijska dijagnostika, kada izvadimo krv, onda vidimo parametre koji su drugačiji. Isto tako, vidi se kada uslikaju pluća, jer je vrlo karakteristična slika kod kovida. Na kraju, tu je i PCR testiranje i za gripu, i za COVID, koji će diferencirati o čemu se radi ili da li se možda radi o paralelnoj infekciji”, navodi Aćimović, piše Srpskainfo.

Čitav svijet se, kaže, sprema upravo za to.

“Postoje načini za razlikovanje, a pripremaju se i testovi koji istovremeno mogu da daju rezultat i za COVID i za influencu, tako da ćemo moći da razlikujemo ove dvije infekcije”, kaže Aćimovićeva.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U BiH počinje EUFOR-ova vježba ‘Brzi odgovor 2021’

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da...

Možda vas zanima i ovo