Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Dr. Bakir Nakaš: Ostavimo kafane i šoping centre za neka druga vremena

Nemojte propustiti

Novalić potvrdio: FBiH kreće u direktnu nabavku vakcina, oformili smo najkompetentniji tim za taj zadatak

Novalić je naglasio da količina vakcina ne može biti veća od 400 hiljada doza, jer naša zemlja računa na...

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Policija prekinula korona dernek u školi: Učiteljice iz BiH uz muziku uživo slavile 8. mart

Tokom proteklog vikenda pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS kontrolisali su brojne lokale zbog epidemioloških mjera i najviše posla su...

Zasjeda Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH: Hoće li biti restriktivnijih mjera?

Prije nekoliko dana premijer FBiH Fadil Novalić i pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez kazali su da je epidemiološka situacija...

Nakaš je apelirao na sve građane da izbjegavaju nepotrebne kontakte i mjesta gdje mogu biti izloženi infekciji.

Infektolog u penziji i nekadašnji direktor Opće bolnice „prim.dr. Abdulah Nakaš“ Bakir Nakaš kazao je kako možemo očekivati da će i u narednim danima, rast novozaraženih koronavirusom biti veći kao i broj oboljelih koji će pokazivati simptomatologiju.

„Ovo znači da se pred društvo, a posebno pred zdravstveni sistem postavljaju daleko veći zahtjevi nego što su bili na početku pandemije. Ovo je period kada moramo napraviti dobar reset našeg ponašanja i odnosa, posebno građana prema mjerama koje su nam propisane”, poručio je Nakaš gostujući u radijskom izdanju emisije „Jutro za sve“ BHRT-a.

Broj zaraženih koronavirusom prešao je 1000 slučajeva u danu. Doktor Nakaš smatra da je sadašnji broj hospitalnih kapaciteta dostatan „da možemo da amortizujemo ove brojke koje nam nailaze sa novim valom“.

Komentirao je odluku Vlade Kantona Sarajevo da izolatorij bude u prostoru Željezničkog školskog centra Sarajevo. U istoj zgradi, nalazi se vrtić.

„Kada imate potrebu za većim brojem hospitalnih kapaciteta, postoje mogućnosti da se uvjeti organiziranja takvih smještaja vežu za prostore škole. Međutim, nama u KS je u sadašnjem trenutku to apsolutno nepotrebno jer raspolažemo sa dostatnim brojem postelja u Kliničkom centru Univerziteta u Saraevu i Općoj bolnici. Ići u u objekte koji nisu funkcionalni u smislu liječenja je epidemiološki potpuno suprotno. Vidljivo je da u Vladi nema zdravstveno kompetentnih ljudi”, ocijenio je Nakaš.

Smatra i kako će animozitet među ključnim zdravstvenim ustanovama koštati pacijente.

„Već izvjesno vijeme postoji animozitet koji iz dana u dan građanima stvara osjećaj da nema koordinacije između ključnih zdravstvenih institucija. Klinički centar i Opća bolnica su dvije institucije koje bi trebale djelovati kao jedna u ovakvoj situaciji”, kazao je.

Apelirao je na građane da izbjegavaju nepotrebne kontakte i mjesta gdje mogu biti izloženi infekciji.

„Ostavimo šoping centre i kafane za neka druga vremena”, poručio je doktor Nakaš.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik nastavio sa ucjenama: Bosna i Hercegovina se nalazi pred izborom – ili će poštovati Dayton ili ćemo se razići

- Začarni krug nezakonitosti jednom mora da prestane i smatramo da je ovo trenutak kada moramo da se suprotstavimo...

Možda vas zanima i ovo