Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Dr. Denis Zvizdić oštro reagirao na izjave Milorada Dodika

Nemojte propustiti

“Milorad Dodik nastavlja sa bestijalnim i prostačkim ponašanjem. Mržnja prema BiH, Bošnjacima i svemu što nije srpsko su postali njegov modus operandi. Nesposoban da riješi bilo koji društveni problem u bh entitetu RS koji se nalazi u političkoj, ekonomskoj i socijalnoj regresiji, on u nastojanju da se pošto- poto održi na vlasti, koristi metod tendecioznog i huškačkog iznošenja neistina i plasiranja lažne nacionalističke historiografije, pri čemu sa svakom novom uvredom nastavlja padati u ponor ličnog moralnog nistavila.

Jednostavno kazano, Dodik je uplašen, nervozan, izgubljen u vremenu i prostoru, on sa svojim stavovima pripada XIX a ne XXI stoljeću i zbog toga, da bi ohrabrio sam sebe, koristi pogan riječnik i kočijašku retoriku baziranu na guslarskim spjevovima a ne na historijskim činjenicama. Svjestan činjenice da je falsifikat sve što govori, Dodik odlazi u sferu govora mržnje koja je postala njegovo prirodno stanište, pri čemu manijakalno vrijeđa Bošnjake ( i ne samo Bošnjaka, nego po potrebi i Hrvate, Germane, Amerikance) i paranoidno laže o svemu što je veazno za hiljadugodišnje postojanje Bosne i Hercegovine i njenog autohtonog naroda Bošnjaka. I pri tome laže baš onako kako je to napisao i opisao njegov uzor Dobrica Ćosić: “lažemo da bismo obmanuli sebe, lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da se ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu…”

Bošnjacima, kao državotvornom i političkim narodu, i neizostavnom faktoru svih sadasnjih i budućih procesa u BiH i regionu, nije bitno šta misli Dodik kao pojedinac sklon koketiranju sa šovinizmom, jer Bošnjaci nemaju namjeru da u bilo šta ubijede čovjeka koji je “gluh i slijep” a voli lupati gluposti, ali je važno pravovremeno upozoriti da Dodikova tortura verbalnog nasilja može neodgovornom pojedincu ili grupi biti povod za fizičko nasilje, odnosno za zločin iz mržnje koju bezočno promovira i podstiče Dodik u svakom svom istupu. A svjedoci smo da su masovni zločini u prošlom, i svim prošlim ratovima, nastali zbog opetovanih laži i podsticane mržnje.

U prilog ovome ide i Dodikova bizarna i rasistička izjava da su se muslimani prije 40-50 godina izjašnjavalo kao “Srbi muhamedanske vjere” koja je netačna, zlonamjerna, uvredljiva i izraz je ljigave snishodljivosti i pokušaja dopadanja centrima u kojima nastaju ovakve ideje u okviru raznih memoranduma SANU.

Zato je Dodiku i “dodikovcima” potrebno osvježiti memoriju, jer relevantne činjenice govore sasvim suprotno.

Popis stanovništva Bosne i Hercegovine 1885. i 1895., u vrijeme kada je bilo dominantno višereligijsko bošnjaštvo ( kada su se i pripadnici pravoslavne vjere u Bosni pisali i zvali Bošnjacima/Bošnjanima pravoslavnim, zbog čega je T. Petranovic 1863. osnovao u Bosni društvo za uvođenje imena Srbin): muslimani, grčki pravoslavci, rimokatolici, židovi i ostali.

Izmedju dva svjetska rata opcije vjerske pripadnosti su bile: muslimani, srpski pravoslavci i rimokatolici.

Na popisu 1953. su postojale tri glavne opcije: Jugoslaveni ( opcija za koju su se većinski opredjeljivali muslimani), Srbi i Hrvati.

Na svim narednim popisima: 1961, 1971., 1981., 1991., 2013. muslimani, odnosno Bošnjaci u BiH su se u skoro 100 % procentu izjasnjavali kao (m)Muslimani, odnosno Bošnjaci, a ne nikako kao “Srbi muhammedanske vjere”.

Ono što bi moglo biti važno jeste odgovor na pitanje da li ovakvu Dodikovu retoriku i mržnju prema Bošnjacima podržavaju lideri opozicionih partija u bh entitetu RS, prije svih g. Šarović i Borenović? I da li ovakvo Dodikovo barbarsko i necivilizacijsko divljanje u funkciji generisanja rigidnog i opasnog nacionalizma, prećutno podržava Vučic koji se javno zalaže za ” izgradnju najboljih odnosa sa Bošnjacima”?

Jasno je da Dodik vodi bosanke Srbe na koje ima utjecaj u pogresnom smjeru i da im umjesto izgradnje države BiH, međusobnog poštovanja i saradnje nudi prevaziđeni etnocentristički i velikosrpski projekat koji je vojno i moralno poražen i koji je u potpunoj suprotnosti sa načelima razvoja modernog multietničkog društva. Jasno je da je društvo koje se razvija na necivilizacijskim vrijednostima koje su u sukobu sa osnovnim ljudskim pravima i demokratskim slobodama, a koje uporno, nemoralno i neljudski propagira Dodik, osudjeno na izolaciju koja vodi ka nacionalizmu i rasizmu.

Ali, bez obzira na moguće odgovore, činjenice su neumoljive, njih znaju Bošnjaci i treba da ih znaju svi koji žive i živjeće “dok je svijeta i vijeka” sa bošnjacima u multietničkoj Bosni i Hercegovini.

BiH je bila i ostaće multietnička, građanska, antifasistička, demokratska i evropska država;

Bošnjaci su autohtoni i ponosni narod proevropske orijentacije, sa kulturnom posebnošću i izuzetnom tradicijom na koju mogu biti ponosni, a bošnjacki identitet je trajno zacementiran u etničkom, političkom, duhovnom i kulturoliškom smislu, i nikakav Dodik i “dodikovci” to nikada ne mogu promijeniti;

Visenacionalno bh društvo (a Bosnjaci, bosanski Srbi, bosanski Hrvati i Ostali su temelj takvog bh višenacionalnog društva), jednakopravnost naroda i gradjana i ljudska solidarnost je bila i ostaće, bez obzira šta o tome u ovome vremenu misli Dodik i “dodikovci”, temeljna povelja BiH;

Neće proći, niti sada niti bilo kada, Dodikov udruženi puduhvat s ciljem derogiranja Bośnjaka i države Bosne i Hercegovine.

Ovo znaju Bošnjaci a toga su svjesni i svi koji vole BiH i koji je poštuju kao suverenu i nezavisnu drzavu i u regionu i u Evropi i svijetu.

Zato su ovakve Dodikove izjave koje su izraz šovinističke arogancije i bolesnog prezira prema svima koji ne misle kao on, samo labuđi pjev prevaziđenog političara i njegovog političkog projekta.”

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pitanja koja postavljaju popisivači u Hrvatskoj šokirala sve

"Triput sam prošao popisni upitnik uvjeren kako su mi neka pitanja promakla", govori Splićanin koji se brine o sinu...

Možda vas zanima i ovo