Subota, 12 lipnja, 2021

Dr. Dizdarević: Sebija je na vrhu vertikale, a taj vrh se nije dobro postavio! Ispitati zašto je 101 doktor na bolovanju

Nemojte propustiti

Dr. Zehra Dizdarević govorila je o aktuelnoj situaciji gostujući na televiziji Face.

– Primarna zdravstvena zaštita(Domovi zdravlja) je učahurena, ne zato što oni žele, već što ne smiju da se suprotstave, u strahu od otkaza. Nismo dočekali virus kako treba – kaže dr. Dizdarević.

Svima ću pomoći, ali mu kažem da ipak idu u sistem. Doktor Pašagić me je treći dan pozvao; rekla sam mu da nisam kompetentna, moj nalaz neće piti vode. Nakon tri dana ponovo me je zvao. Nije me bilo strah, ali reći će da sam poremetila sistem. Deveti dan sam mu rekla da zove Čerkeza i Pilav. A onda sam u medijima saznala da je umro. Žao mi je zbog toga. Nema doktora na zemaljskoj kugli koji bi rekao da neće liječiti pacijenta, a kod nas se to desilo. Ti si ljekar i imaš svoju zakletvu, a tu si se zakleo da ćeš liječiti svakog pacijenta.

Primarna zdravstvena zaštita(Domovi zdravlja) je učahurena, ne zato što oni žele, već što ne smiju da se suprotstave, u strahu od otkaza. Nismo dočekali virus kako treba!

Treba se ispitati zašto je 101 doktor na bolovanju. Mi smo u hiperbolisanom stanju, pretjeruje se,od silnih preporuka, naredbi i mjera, ne možemo odrediti šta je važno.

Šta je sa Podhrastovima

Klinika Podhrastovi se sastoji iz dva dijela. Taj jedan dio je bio projekat SZO,ja sam to s mojim timom pravila,čak sam čistila prostorije, i napravljena je za tuberkulozu za koju ne djeluju lijekovi koje imaju.Šta je sada s tim odjelom? Imamo i mikrobiologiju. Pitanje je gdje sad idu pacijenti plućnih bolesti, razbacani su po kliničkom centru. Imamo strategiju,davno smo napravili strategiju za ovu situaciju,gdje je taj dokument?! Je li ga progutala Korona ili sistem?! Gdje je infektivna klinika? Zjape kreveti prazni, a sav teret su prebacili u Opću bolnicu, koja je preuzela previše odgovornosti. To je taj sistem koji treba mijenjati.

Bez strategije

Napravili smo totalnu blokadu države. Trebali smo se uključiti u strategiju, nacionalni program. Zloupotrebljavamo šišmiša-krokodil, pas, mačka, svi mogu biti prijenosnici virusa. Virus je patogen, nema svoj metabolizam, ne može živjeti sam, a treći je infektivna bolest. Važno mu je naći receptor na stanici i onda se zalijepi, pa dođe do umnožavanja. Kako bismo prekinuli lanac širenja, na prvom mjestu je testiranje. Imamo 320.000 testova. Ne znamo odgovara li naša aparatura ovim našim testovima. Glavna je vakcina i kolektivni imunitet. Mora se zaraziti 70% kako bi se stvorio pasivni imunitet. Sezonska vakcina protiv gripe je trošenje para. Potrebno je i ovu vakcinu testirati, koja će doći tek za 15 do 18 mjeseci. Ne uzimajte lijekove, treba sve umjereno konzumirati, piti puno tečnosti, ne praviti paniku pacijentima i psihički kolaps.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo