Srijeda, 14 travnja, 2021

Dr. Nejra Džananović: Šta su ustvari mRNA vakcine i kako funkcionišu?

Nemojte propustiti

Šta su mRNA molekule koje se nalaze u Pfizer i Moderna COVID19 vakcinama i kako uz pomoć njih naš organizam stvori imunitet na korona virus, objašnjava dr. Nejra Džananović, specijalista kliničke imunologije koja je gost novog izdanja videa “60 sekundi o koroni”.

Inače, dr. Nejra Džananović je diplomirala na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, te specijalizirala kliničku imunologiju. Ekspert je u poslovima imunološke laboratorijske dijagnostike određenih autoimunih poremećaja, alergija i imunih deficijencija.

“Messenger RNA, odnosno glasnička RNK tehnologija, koja se koristi u Pfizer i Moderna vakcinama za COVID-19, je genetski bazirana tehnologija koju naučnici istražuju i razvijaju već nekoliko decenija za prevenciju i liječenja različitih bolesti. Glasnička ribonukleinska kiselina, odnosno mRNA, je vrsta molekule koja postoji u svim živim organizmima i služi za to da nosi genetsku uputu našim ćelijama za sintezu proteina koji su nam potrebni. U slučaju COVID-19 vakcina, ova mRNA nosi genetsku uputu našoj ćeliji za sintezu šiljka proteina virusa. Ovaj protein šiljka se nalazi na površini virusa i služi da se on s njim zakači za našu ćeliju”, pojašnjava dr. Džananović I dodaje da šiljak protein, koji naprave naše ćelije, ne može izazvati bolest, već služi za to da se prezentira našem imunološkom sistemu koji će na njega stvoriti zaštitna antitijela.

“Ta zaštitna antitijela ostaju u našem organizmu da nas štite od buduće infekcije korona virusom. Bitno je naglasiti da naše ćelije unište mRNA molekule odmah nakon što se njihove upute iščitaju i šiljak protein napravi. Također, mRNA molekule ne mogu izazvati infekciju, niti mogu utjecati na naš DNK. Jedna od glavnih prednosti mRNA vakcina je što se one mogu mnogo brže napraviti nego druge vrste vakcina”, kaže dr. Džananović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Lažete, gospodine Janša…”: Europarlamentarka Tanja Fajon razotkrila premijera Slovenije

Podigla se velika prašina na Balkanu nakon što su i u slovenskim medijima procurile informacije o "non-paperu" o Bosni...

Možda vas zanima i ovo