Subota, 1 listopada, 2022

Dragan Čavić: Izabrani su dužni da idu u Sarajevo i rade svoj posao!

Nemojte propustiti

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) u Narodnoj skupštini RS (NSRS) Dragan Čavić ukazao je danas da su izabrane osobe dužne da idu u Sarajevo i vrše poslove za koje su izabrani, te pozvao entitetske poslanike da ne usvajaju predložene zaključke, jer “nemaju smisla”.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Naveo je i da iz NSRS-a ne može da pošalje poruku o blokadi institucija BiH te bi se za to optužili Srbi, a time i za novu krizu.

U obraćanju parlamentu RS-a koji raspravljaju o „Informaciji o političko-bezbjednosnim aspektima dešavanja u vezi s blokadom objekata institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu”, Čavić je rekao da su u NSRS-u i ranije usvajani brojni zaključci, među kojima i oni za izlazak na referendum i ukidanje Suda BiH, ali da od toga ništa nije bilo.

Umjesto toga, kazao je, otvoren je strukturalni dijalog i s EU se sada razgovara o usvajanju još jednog suda, apelacionog.

-Neću podržati zaključke koji su spisak želja, a ne mogućnosti – istakao je Čavić i dodao da i ranije nije podržao zahtjev za referendum u RS-u jer je znao da on neće biti održan.

Ističući da je protiv povlačenja srpskih predstavnika iz bh.institucija, on je rekao da je stav NDP-a da u zaključku parlament RS-a treba da kaže da zahtijeva od poslanika i delegata iz RS-a u parlamentu BiH da ne glasaju ni za jedan prijedlog o JMB-u koji je drugačiji od privremene odluke Vijeća ministara BiH.

-Ne trebamo ništa drugo da pametujemo, jer ako izađemo iz tog okvira, svi koji su dobili dokumente u međuvremenu, ako dođe do promjene regulacionog područja, morat će da bace svoje dokumente u kantu, jer će ih morati mijenjati- istakao je.

Čavić je dodao i da niko nijednom građanu ne može da onemogući da se okupljaju, ali da su “zakazali” oni koji su trebali da osiguraju bezbjednost građana, ali i funkcioniranje institucija i nesmetano kretanje izabranih i imenovanih osoba i namještenika u institucijama BiH.

Upitao je i predstavnike RS-a zašto te sve osobe ne prozivaju te odgovorio da su dobili mandate za vrijeme ove “šestočlane koalicije te da se zaboravlja ko je na čelu SIPA-e, te da su “raspoređeni” kadrovi i u drugim sigurnosnim agencijama.

Razumije, kaže, sve što se dešavalo 6.juna ispred zgrade bh. institucija, ali i naglašava da su brojni propusti u lancu koordinacije sigurnosnih službi u kojima su i predstavnici iz RS-a i da se treba raspravljati o sigurnosnom aspektu da bi i poslanici mogli da rade, ali tamo gdje je to i predviđeno.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Erdoganov šamar Putinu: Oglasila se Turska nakon što je Rusija pripojila okupirane ukrajinske regije

Sjedinjene Države, Britanija i Kanada najavile su nove sankcije kao odgovor na potez ruskog predsjednika Tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo...

Možda vas zanima i ovo