Ponedjeljak, 12 travnja, 2021

Dragan Čović ne želi više da čeka: Do kraja juna krajnji rok za dogovor o Izbornom zakonu u BiH

Nemojte propustiti

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas nakon sjednice Predsjedništva stranke da je imperativ HDZ-a BiH izmjena Izbornog zakona BiH i da je kraj juna krajnji rok za sve dogovore o ovom pitanju.

On je naveo da je kolege informisao o tome da je u posljednja tri mjeseca bilo više sastanaka sa predstavnicima SDA i međunarodnih institucija posljednji je bio sinoć sa ambasadorima SAD Erikom Nelsonom i EU Johanom Satlerom, a s druge strane su bili lideri SNSD-a Milorad Dodik i SDA Bakir Izetbegović.

– Prvi put je, evo, u tom paketu bio uključen i SNSD, gdje smo razgovarali o ovim temama koje su postavljene sa jasnim rokom da do kraja juna završimo sve što je postavljeno kao plan u našim prethodnim razgovorima, a osnova svega su dva potpisana sporazuma u Mostaru prošle godine – naveo je Čović.

On vjeruje da će to pitanje biti završeno u predviđenom roku.

– Sigurno nećemo zaobići odluku `Sejdić-Finci`. U Ustavu su definisani odnosi građanski i etnički, a mi ćemo podržati svaku promjenu koja je u interesu građana, a može dobiti dvotrećinsku većinu – rekao je Čović.

On je najavio nove razgovore sa SDA u tri grupe koji bi trebali krenuti naredne srijede.

– Prva grupa će se baviti Federacijom BiH, druga Izbornim zakonom, a treća uslovima za kandidatski status – naveo je Čović.

Kada je riječ o FBiH biće razgovarano o onome što ne funkcioniše, odnosno o onome što su HDZ i SDA dogovarali posljednjih pet, šest godina, a nisu uspjeli sprovesti.

– Od toga da imamo dva ministarska mjesta što SDA traži da se popune, ali i puno drugih tema, direktor policije, FTV gdje već 10,12 godina nema upravljačkih tijela, u skladu sa zakonom, pa do Komisije za vrijednosne papire koja je problematična prije svega zbog tih naših dogovora – rekao je Čović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Prstići mog sina su u ranama” Oglasila se majka dječaka kome nisu htjeli dati čokoladicu kad mu je pozlilo zbog dijabetesa

SRBIJA – Htjela sam samo da podignem svijest, da ljudi čuju, prstići mog sina su u ranama, sva djeca...

Možda vas zanima i ovo