Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Dragan Čović o izmjenama Izbornog zakona: Najviši predstavnici međunarodne zajednice dolaze u BiH da završimo taj posao

Nemojte propustiti

Prema Čovićevim riječima preostaje još “da se u Parlamentu BiH dobije adekvatna većina za izmjene Izbornog zakona”.

Danas je u Sarajevu održana promocija četiri toma knjige “Iznad crte“ autora Dragana Čovića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine i lidera HDZ-a.

Čović je nakon promocije u izjavama za medije prokomentarisao političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje novinara dokle su stigle izmjene Izbornog zakona i šta je s rokom koji je istekao ovog mjeseca, Čović je kazao:

– To je dokument koji smo pisali kolega Izetbegović i ja s predstavnicima međunarodne zajednice. Jasno smo definisali da pitanje Izbornog zakona treba riješiti u neizbornoj godini. Što se mene tiče, taj posao smo završili, to je rekao i kolega Izetbegović. Dali smo sve oblike koje mislimo da mogu predstavljati sukladno tom sporazumu i uvažiti sve odluke Ustavnog suda i suda u Strazburu kada je riječ o Predsjedništvu i Domu naroda. U subotu, nedjelju i ponedjeljak smo s najvišim predstavnicima međunarodne zajednice, koji će doći u BiH da završimo taj posao.

Poručio je da će u narednim danima razgovarati i završiti osnovne naznake o tome kako riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, Doma naroda kao legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda, ali i druge stvari koje će trebati tehnički promijeniti do kraja godine da bi to završilo u Parlamentu BiH.

Prema njegovim riječima preostaje još “da se u Parlamentu BiH dobije adekvatna većina za izmjene Izbornog zakona”.

– Tu nam nije problem, ali trebat će napraviti sitne preinake, jer nam treba dvotrećinska većina, ali vjerujem da ćemo naći dovoljno podrške, prije svega kod bošnjačkih predstavnika, jer se na njih pozivao Izetbegović – kazao je Čović.

Na pitanje kako komentariše Rezoluciju Evropskog parlamenta o BiH, u kojoj se ne spominju konstitutivni narodi, Čović je odgovorio protupitanjem:

– I da je spomenuta konstitutivnost, da li bi se išta promijenilo? Jednako ne bi. Mi imamo mnogo rezolucija koje smo pratili posljednjih 20 godina, u nekim se spominje manje ili više konstitutivnosti, jednakopravnost, legitimno predstavljanje, eliminiranje opcije da jedan narod bira predstavnike drugog ili kako je ko pisao na kojoj destinacijama, gdje smo sve razgovarali, Brisel, Sarajevo, Prag, Budimpešta, Washington… – rekao je.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne tužiteljice BiH

Do pravosnažnosti odluke – Gordana Tadić neće biti biti udaljena sa mjesta glavne državne tužiteljice, što je do sada...

Možda vas zanima i ovo