Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

Dragan Čović otkrio šta je crvena linija ispod koje HDZ neće ići

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Kao ključni prioritet aktuelne političke situacije , kako je kazao Dragan Čović,treba graditi atmosferu da se Izborni zakon brzo promijeni.

U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH, a potom i HNS-a BiH. Kako je na press-konferenciji nakon sjednica kazao Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i predsjednik HNS-a BiH, na dnevnom redu su bili lokalni izbori u BiH i aktuelna politička situacija u BiH s posebnim osvrtom na Izborni zakon BiH i Sporazum kojeg su u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice potpisali sa SDA.

Kada je riječ o lokalnim izborima, s jedne strane su, kazao je Čović zadovoljni rezultatima, ali s druge, ponovo je, ukazano na manjkavosti izbornog procesa koji je bio kompromitiran, a najbolji primjer za to je, rekao je, Mostar.

Osvrnuvši se na aktuelnu političku situaciju, stranačko Predsjedništvo, kao i HNS je raspravljalo , naveo je Čović, o tri osnovne teme, a prva je Izborni zakon.

– Kao svoj imperativ ili prioritet svih prioriteta kroz HNS, a svakako kroz HDZ BiH je dogovor oko izmjena Izbornog zakona u skladu sa Sporazumom koji smo potpisali u društvu predstavnika međunarodnih institucija. U tom svjetlu već u srijedu imam sastanak s predstavnicima međunarodne zajednice koji su tome svjedočili da odredimo jednu dinamiku kako bismo ispoštovali ono što smo rekli da ćemo do kraja juna ove godine, i to je crvena linija ispod koje nećemo ići, u Parlamentu usvojli Izborni zakon-rekao je Čović.

Kazao je da je HDZ, na poseban način, zainteresiran za izbor tri člana Predsjedništva i klubova Doma naroda.

-Hrvatski narod treba imati mogućnost u skladu sa Ustavom BiH da bira svog hrvatskog člana Predsjedništva i hrvatski narod treba imati mogućnost da prema Izbornom zakonu bira 17 članova kluba Doma naroda. Ne smije nam se dešavati, kao nedavna situacija u Bihaću,pomalo ismijana u medijima. Nisam ja taj koji će kazati ko je Hrvat ko nije, ali se izborni proces ne smije zloupotrebljavati- naveo je Čović.

Također, kao ključni prioritet aktuelne političke situacije , kako je kazao Čović,treba graditi atmosferu da se Izborni zakon brzo promijeni. Odgovarajući na novinarsko pitanje, Čović je rekao kako je uvjeren da će u narednih mjesec, dva morati sa svojim partnerima SDA, između sebe, raspraviti stvari koje se tiču Izbornog zakona.

-Ako je to HDZ i SDA, okej, ako nije, onda ćemo vidjeti kako po drugom modelu to raditi, da dođemo do Izbornog zakona. Izborni zakon se mora donijeti-naveo je Čović.

Rekao je da će s predsjednikom SDA, Bakirom Izetbegovićem u petak u Mostar održati sastanak.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zašto njemački vojnici dolaze u BiH i zbog čega Milorad Dodik u RS-u kreira histeriju

Dolazak njemačkih vojnika, u bh. entitetu Republika Srpska koristi se za sijanje atmosfere straha i spinovanje kako sve to...

Možda vas zanima i ovo