Subota, 17 travnja, 2021

Dragan Čović preko noći okrenuo priču, HNS saopćio da im se stavovi podudaraju sa Palmerovim

Nemojte propustiti

Iz HNS-a naglašavaju kako razgovor predsjednika HNS-a Dragana Čovića i Matthewa Palmera ulijeva nadu da će i druge odgovorne politike izbaciti radikalni unitaristički narativ iz svog javnog diskursa kao retrogradan pokušaj dominacije jednog naroda.

Politički razgovori Posebnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan Matthewa Palmera s političkim dužnosnicima još jedanput su potvrdili koliko aktualni politički razgovori u vezi sa promjenama Izbornog zakona BiH usmjeravaju evropsku budućnost BiH, saopćili su u četvrtak iz Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Uputili su snažnu diplomatsku podršku svim diplomatskim aktivnostima Posebnog predstavnika SAD-a čiji su stavovi, kako kažu, “komplementarni s politikom HNS-a i legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda u postizanju dogovora o Izbornom zakonu BiH”.

– Rješavanjem diskriminatornih odredbi Izbornog zakona BiH stvaramo preduvjete održivog rješenja i nužne stabilnosti u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji – ističu iz HNS-a BiH.

Naglašavaju kako razgovor predsjednika HNS-a Dragana Čovića i Matthewa Palmera ulijeva nadu da će i druge odgovorne politike izbaciti radikalni unitaristički narativ iz svog javnog diskursa kao retrogradan pokušaj dominacije jednog naroda.

– Ključne sudske odluke u predmetima “Sejdić i Finci” i “Ljubić” sprječavaju dominaciju i jačaju temeljne konstitucionalne odrednice Ustava BiH – konstitutivnost tri naroda i legitimno predstavljanje uz omogućavanje svim stanovnicima BiH da se kandidiraju i mogu biti birani – zaključuje se u saopćenju HNS-a BiH.

Nakon nekoliko mjeseci upornog insistiranja na tezi da se presude Evropskog suda za ljudska prava mogu provesti bez promjena Ustava BiH, predsjednik HDZ-a Dragan Čović je konačno počeo shvatati da to nije moguće. Desilo se to nakon razgovora sa Palmerom. A da će se Čovićevi stavovi podudarati sa onim što traži predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan, saopćio je prvo Bakrir Izetbegović, predsjednik SDA, nakon sinoćnjeg sastanka delegacija SDA i HDZ-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Severina poslije 17 godina progovorila o intimnom snimku o kojem je brujao cijeli region: Nisam izlazila iz kuće 6 mjeseci, to je bio šok

Pjevačica Severina Kojić našla se u jeku medijske pažnje 2004. godine kada je u javnost isplivao njen intimni snimak. Kaže...

Možda vas zanima i ovo