Subota, 15 svibnja, 2021

Dragan Čović: Što se mene tiče konačan rok je 17 juni, imate dva člana Predsjedništva koji ne mogu preći 30 posto granice BiH

Autor:N1

Nemojte propustiti

– Ja ću osobno u ime politike koju predvodim učiniti sve da hrvatski narod bude jednakopravan na cijeloj BiH i da ga predstavljaju legitimni predstavnici.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović ponovo je danas u Kiseljaku spominjao Izborni zakon te rekao kako je taj zakon “minimum minimuma”.

“Trebamo napraviti reforme u BiH da ne bi govorili o razlazu u BiH, jer ako poštujemo Ustav, onda je sve uredu, a ako se nešto treba mijenjati u UStavu, onda po ustavnim procedurama treba vidjeti kako to i promijeniti. Male su šanse da se u Ustavu nešto promijeni. Ako bude trebala neka simbolična preinaka u Ustavu zbog onog što ćemo se dogovoriti oko Izbornog zakona, onda će nešto trebati uraditi, ali prvo se moramo dogovoriti o Izbornom zakonu kako osigurati legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda u BiH jer to je Ustav“, poručio je Dragan Čović.

“Izborni zakon je minimum minimuma”

“Svi oni koji su špekulirali kako je to podjela države ako tražite legitimno predstavljanje – i to su inicijative za promjenu Ustava. Da li će do njih doći, dobili su odgovor nekih strana da ovdje ide mirni razlaz. Ja ću osobno u ime politike koju predvodim učiniti sve da hrvatski narod bude jednakopravan na cijeloj BiH i da ga predstavljaju legitimni predstavnici. Izborni zakon je mali korak, to je minimum minimuma. Izborni zakon se lako mijenja natpolovičnom većinom u dva doma. Rok je što se mene tiče konačan 17. 6.

Tad smo potpisali sporazum u društvu pet predstavnika ključnim međunarodnih institucija u BiH, što znači i naša čitava dinamika, agenda zajedno koju smo postavili zajedno sa predstavnicima međunarodne zajednice je rok do 30.6. da bi se trebali dogovoriti, odnosno da se dogovorimo u Parlamentu. Tako da u neizbornoj godini završimo priču o uvjetima za kandidatski status – i to je naš odgovor na pitanje o razlazu. Mi želimo ka EU, zagovaramo snažno integracijski proces BiH, a da bi se to desilo, trebalo bi ove uvjete riješiti, mislim da ćemo iz riješiti do kraja šestog mjeseca. Naša šansa je da to završimo i da zatražimo kandidatski status i vjerujem da ćemo ga dobiti“, naveo je Dragan Čović.

Istakao je i da je uvjeren da će dobiti Izborni zakon i da ne bi nagađao šta ako ga ne dobiju.

Kazao je i kako stavovi SDA i HDZ nisu udaljeni uopće.

“Stav SDA, kao i većine normalnih političara koji vole BiH je da treba osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i na tom tragu tražimo rješenje. Ponudili smo rješenja da se ništa ne mora u Ustavu mijenjati. Koga će izabrati – mogu i Sejdića i Fincija i vas. Imate dva bošnjačka člana koji ne mogu preći 30 posto granice BiH. Duboko vjerujem da ćemo napraviti ključne dogovore. Oko Doma naroda i Predsjedništva će morati ključne stranke dogovoriti a trehničke preinake mogu biti široke ili ograničene, a svima nam je u interesu da nam se ne dese više izbori u Mostaru. Svaku bjanko koji unapređuju proces ja potpisujem a ove dvije ključne su prioritet. To kako izabrati tri člana Predsjedništva – izravno / neizravno – morat ćemo prilagoditi u Ustavu“, komentarisao je lider HDZ BiH.

Naveo je i da voli ovu zemlju i da se osjeća kao domoljub kao i onaj koji poštuje postojeći Ustav, a kad bude drugi, onda će i taj drugi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo