Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

Dragan Čović sve nervozniji: “Zbog čega SDA želi iz vlasti u Mostaru isključiti HDZ BiH!?”

Autor:HMS/S.B.

Nemojte propustiti

Čovićev strah od bošnjačkog hegemonizma i unitarizma posve je neopravdan i u osnovi služi kao instrument pritiska na SDA kako bi se osigurali novi ustupci.

Mostarski portal HMS, blizak lideru HDZ-a Draganu Čoviću, navodi podatak o nacionalnoj strukturi stanovništva u Mostaru prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine. Od 105 hiljada stanovnika, 51 hiljada ili 48,41 posto izjašnjava se kao Hrvati, a 47 hiljada ili 44,19 posto kao Bošnjaci.

Na tamelju ovih statističkih podataka, HMS postavlja nekoliko pitanja na koja sam daje odgovor na kraju teksta.

Zbog čega vodeća bošnjačka stranka želi iz vlasti u Mostaru isključiti HDZ BiH – stranku za koju je glasala ogromna većina mostarskih Hrvata i koja je relativni pobjednik mostarskih izbora sa 13 osvojenih vijećničkih mandata?

Zbog čega Stranka demokratske akcije insistira da u gradu u kojem živi pet posto više Hrvata nego Bošnjaka, Bošnjak bude gradonačelnik ako je HDZ BiH osvojio najveći broj vijećničkih mandata, a kandidat ove stranke, dr. Mario Kordić uvjerljivo najviše preferencijalnih glasova?

Zbog čega SDA ustrajava na formiranju vijećničke koalicija s Bh. blokom, koja bi imala natpolovičnu većinu u Gradskom vijeću Mostara, kada je za donošenje svih važnijih odluka, od budžeta, urbanističkih planova, izmjena gradskog Statuta potrebna dvotrećinska većina u mostarskom gradskom parlamentu?

Može li se formiranjem jednonacionalne vlasti u višenacionalnom gradu osigurati politička stabilnost i funkcionalnost?

Pokazuje li SDA na primjeru Mostara kako zamišlja građansku BiH – kao jednonacionalnu bošnjačku državu, zaključuje Čovićev portal.

Od sveg navedenog, istina je samo to da Izetbegović insistira da budući gradonačelnik Mostara bude iz reda Bošnjaka, no nikada ni on ni bilo ko drugi iz SDA nije spomenuo mogućnost formiranja vlasti bez sudjelovanja HDZ-a.

“Mi i da hoćemo ne možemo izbjeći HDZ. Oni predstavljaju Hrvate, to bi onda tek bila podjela, da mi probamo da vladamo cijelim Mostarom. Ipak, vjerujem da i s Bh. blokom možemo sarađivati. Vrijeme je da Bošnjak bude gradonačelnik. Mostarom ne treba vladati, već upravljati”, decidirano je kazao Izetbegović.

Čovićev strah od bošnjačkog hegemonizma i unitarizma posve je neopravdan i u osnovi služi kao instrument pritiska na SDA kako bi se osigurali novi ustupci.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zašto njemački vojnici dolaze u BiH i zbog čega Milorad Dodik u RS-u kreira histeriju

Dolazak njemačkih vojnika, u bh. entitetu Republika Srpska koristi se za sijanje atmosfere straha i spinovanje kako sve to...

Možda vas zanima i ovo