Petak, 18 lipnja, 2021

Dragan Čović tvrdi da samo Hrvati žele Bosnu i Hercegovinu: Bošnjački unitarizam i srpski separatizam dovode do njenog nestanka

Nemojte propustiti

Bez obzira na lični optimizam, Čović naglašava da je upitno da li će bilo ko od preostalih država u regionu ući u Europsku uniju.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, prisustvao je danas obilježavanju 30. godišnjice zaustavljanja tenkova JNA u Pologu, mjestu koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega.

Čović je tom prilikom dao izjavu za medije, a prilikom koje je naglasio da politike koje vode Bošnjaci i Srbi dovode BiH do nestanka.

– Obje druge politike, bila ova unitaristička – pod plaštom građanstva ili ona druga separatistička do istog dovode, nestanka Bosne i Hercegovine, rekao je Čović, konstatujući da danas jedino Hrvati žele Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Bljesak.info

Dodao je da Hrvati ne mogu biti kolateralna šteta takve politike, te da im proteklih 30 godina mora biti nauk kako da se ponašaju, jer se okruženje, desno i lijevo od BiH, promijenilo, aludirajući na ulazak Hrvatske i Crne Gore u NATO.

– Danas imamo i hrvatsku kao članicu NATO saveza, to govorim gledajući ovaj tenk i Crnu Goru u toj poziciji, ali dalje je ostalo dosta toga da se dogovara. Zbog toga mi uvijek trebamo biti spremni, kazao je on.

Bez obzira na lični optimizam, Čović naglašava da je upitno da li će bilo ko od preostalih država u regionu ući u Europsku uniju.

– Mi smo mali narod, malobrojan… Trebaju i u Hrvatskoj da čuju – da nije bilo nas, ne bi bilo ni Hrvatske ovakve danas, zaključio je Čović, dodajući da se u ustavnim promjenama nikako ne smije dogoditi nestajanje pojma “hrvatski”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka koja će obradovati cijeli Balkan: Njemačka vlada dozvolit će ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Bosnu i Hercegovinu, kao i...

Možda vas zanima i ovo