Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Dragan Čović u naletu: „Zajedno s Miloradom Dodikom vodim politiku da više nikad ne bude rata“

Autor:RTRS

Preporučeno

Dragan Čović je naveo da Hrvati žele čuvati BiH, koja je i njihova domovina, ali da će, ukoliko ne bude drugih rješenja, krenuti sa inicijativama kako promijeniti Ustav BiH, odnosno uređenje Federacije BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da zajedno sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom vodi politiku da rata više nikada ne bude, te da je to jedan od razloga što je bilo važno da dođe u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

“Učinit ćemo sve da kroz razgovore dođemo do dogovora kako više ne bi bilo nijedne žrtve politike”, rekao je Čović.

Upravo se čita:  Građani Podgorice protestovali zbog posjete Dodika, on im pokazao tri prsta

Čović je kazao da stoji iza svega što je rekao obraćajući se poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, te da ostaje pri stavu da je Republika Srpska činjenica i realnost – od Dejtonskog sporazuma pa nadalje, te da je element Ustava BiH.

“Cilj mi je bio i da Hrvatima koji žive u Republici Srpskoj poručim da nisu napušteni, te da kroz republičke institucije imaju podršku onih koji vode politiku u ime hrvatskog naroda”, rekao je Čović za RTRS.

On smatra da su razgovori o Izbornom zakonu pri kraju, te da će Hrvatski narodni sabor na sjednici zakazanoj za 19. februar zauzeti jasan stav o budućnosti hrvatskog naroda, kada je riječ o ovom zakonu.

Upravo se čita:  Formiranje posebnih odjela: Premijer Nikšić otkrio lokaciju na kojoj bi trebao biti smješten federalni USKOK

“Vjerujemo da je odlukom Ustavnog suda Izborni zakon rasterećen određenih članova koji se tiču domova naroda, te dok se oni ne dopune, nećemo imati uvjete za održavanje izbora”, rekao je Čović i dodao da očekuje da će pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH uskoro biti završeni.

Čović je naveo da Hrvati žele čuvati BiH, koja je i njihova domovina, ali da će, ukoliko ne bude drugih rješenja, krenuti sa inicijativama kako promijeniti Ustav BiH, odnosno uređenje Federacije BiH.

Upravo se čita:  Ne krčmi imovinu samo RS: Neum se upisao kao vlasnik bh. otoka

“Jedan broj političara iz Sarajeva morat će naučiti da voli svoju zemlju, da cijeni svoj Ustav, umjesto što se hvale da su patriote i probosanci”, rekao je Čović.

Čović je rekao da mnogo češće razgovara sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem nego sa Dodikom, ali da se dogovori sa predsjednikom SNSD-a sprovedu u djelo.

“Svaki razgovor i dogovor sa Izetbegovićem se na kraju završi tako da se izvinjava što se mora promijeniti nešto što smo dogovorili”, rekao je Čović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati dijasporu: Nova linija sa Aerodroma Sarajevo

SAS, odnosno Scandinavian Airlines će ovog ljeta pokrenuti ograničenu sezonsku liniju između Kopenhagena i Sarajeva. Prevoznik će uvesti jednu sedmičnu...

Još vijesti za vas