Utorak, 3 kolovoza, 2021

Dragan Čović uoči sastanka sa predstavnicima SDA: Blizu smo dogovora o Predsjedništvu BiH

Nemojte propustiti

“Vrlo sam optimističan da će se taj dio procesa završiti”, kazao je Dragan Čović.

Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH na konferenciji za novinare upitan je kakva su očekivanja od razgovora u nedjelju koje će imati s predstavnicima vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije i uz posredovanje visokih dužnosnika iz SAD-a i Europske unije.

“Mi smo vrlo blizu dogovoru oko Predsjedništva. Vrlo sam optimističan da će se taj dio procesa završiti”, istakao je Čović.

On je dodao kako taj sporazum neće biti Dayton 2, na način da će prijedloge dostavljati predstavnici dviju svjetskih administracija, nego rezultat dogovora hrvatske i bošnjačke strane, piše Večernji list.

“Delegacija koja je došla iz Vašingtona i Brisela možda će nakon nedjelje imati još neke sastanke. Mi izlazimo isključivo sa stavom da se realizira Sporazum iz juna prošle godine iz Mostara. Očekujem da će značajan dio razgovora biti završen u nedjelju, zatim sve to treba proći parlamentarnu proceduru. Što se tiče HDZ-a, naši stavovi su jasni, oni uvažavaju sve presude Suda iz Strazbura i te stavove smo više puta obrazložili”, kazao je Čović.

Moguće su, naveo je, i simbolične izmjene Ustava BiH.

” To su simbolične izmjene, tipa da se imenice Hrvat, Bošnjak, Srbin mijenjaju u pridjeve hrvatski, bošnjački, srpski ili ako se dogovorimo da u Federaciji biramo indirektno dva člana Predsjedništva da se direktno mijenja u indirektno. Kapacitete za izmjene Ustava BiH nemamo”, kazao je Čović.

Prethodno je Čović izjavio kako 2021. godinu vidi kao ključnu priliku za ostvarenje dugoročne unutarnje stabilizacije i konačno rješavanje dugo zanemarivanih izazova.

Podsjećamo, zajednička sjednica Predsjedništva i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održala se danas u Mostaru.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brojne organizacije kritikovale hrvatski mehanizam za nadzor granice

Sporno je što će, prema informacijama nevladinih organizacija, mandat mehanizma biti ograničen na policijske stanice blizu granice i graničnih...

Možda vas zanima i ovo