Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Dragan Lukač: Federalna policija neće gaziti građane koji protestuju

Nemojte propustiti

Bez obzira na to šta se događalo posljednjih mjeseci može se ocijeniti da je stanje sigurnosti u Federaciji BiH zadovoljavajuće, izjavio je na pres-konferenciji direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, koji je prokomentirao i proteste građana 5. i 6. juna ispred zgrade Parlamenta BiH u Sarajevu.

dragan_lukac_– Na optužbe nakon ovih protesta nismo se oglašavali zato što Federalna uprava policije (FUP) nema nikakvu nadležnost u postupanju na ono što se dešavalo pred parlamentom BiH. Osiguranje osoba i institucija na državnom nivou nadležnost je policijskih tijela na nivou države BiH, prije svega Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, kao i Državne agencije za istrage i zaštitu, Državne granične policije i Državne obavještajne službe – kazao je Lukač.

Nadležnosti

Nakon ovih protesta, dodao je Lukač, može se zaključiti da reforma policije u BiH nikada nije urađena, jer se još ne zna šta je čija nadležnost.

– Ono što je urađeno 2005. godine formiranjem surogata policijskih organa države BiH, kroz Direkciju za koordinaciju policijskih tijela, kroz SIPA-u, Agenciju za školovanje policijskih kadrova nijedno od nabrojanog nije ni blizu od onoga što treba da bude i zato tvrdim da su to surogati reforme policije – kazao je Lukač.

Na zahtjev Direkcije za koordinaciju policijskih tijela FUP je angažirao svoje snage da oni koji su bili u zgradi parlamenta BiH sigurno izađu.

– Policija FBiH nikada neće gaziti majke i bebe zbog toga što protestiraju, jer nama je sigurnost građana na prvom mjestu i deblokada je urađena na najbezbolniji način – zaključio je Lukač.

Zaključci

Podsjetimo da je Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH na sjednici 24. juna razmatrao “Informaciju o preduzetim mjerama i aktivnostima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u vezi s održanim protestima ispred objekata institucija BiH 5. – 7. juna 2013.” usvojio zaključke koji će biti dostavljeni Vijeću ministara BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost PSBiH.

U zaključcima se konstatira da su protesti održani od 5. do 7. juna i blokada zgrade institucija BiH nanijeli veliku štetu Bosni i Hercegovini i da nadležne policijske agencije BiH nisu koristile iskustva iz napada na Ambasadu SAD-a.

Nezavisni odbor je prihvatio Izvještaj Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH kao objektivan uz zaključak da nije bilo značajnijih propusta u radu rukovodioca Direkcije, ali i konstataciju da se iz Izvještaja može zaključiti “da je postupanje MUP-a Kantona Sarajevo i Federalnog MUP-a bilo neadekvatno u datoj situaciji”, zbog čega je nadležnim nezavisnim odborima predloženo da održe hitne sjednice na kojima će se izjasniti o postupanju rukovodilaca policijskih agencija.

Izvor: Oslobođenje

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vašar u Puračiću od 12 do 14. oktobra: Na “bosanskom Oktoberfestu” se očekuje 100.000 posjetilaca

Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu...

Možda vas zanima i ovo