Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Dragan Lukač: Prijeteće pismo individualni čin iskazivanja nezadovoljstva teškim položajem

Nemojte propustiti

Dragan Lukač
Dragan Lukač

Nema organiziranosti, radi se o individualnom činu pojedinca s prostora općine Zavidovići, koji radi u tvornici namještaja. U jako je teškom socijalno-materijalnom položaju i ova prijetnja je individualni čin iskazivanja nezadovoljstva statusom u društvu – kazao je danas na konferenciji za novinare Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije.

Konferencija, kojoj su prisustvovali i ministar FMUP-a Predrag Kurteš i zamjenik direktora FUP-a Samir Džebo, upriličena je povodom hapšenja osobe inicijala B.H. (1976.) koja je osumnjičena da je u pismu adresiranom na Informativni program BHRT-a uputila prijetnje institucijama BiH, entitetima i međunarodnim organizacijama, i koja je jučer uhapšena.

Lukač je kazao da je FUP u saradnji s Tužiteljstvom BiH, imajući u vidu da se radi o prijetnjama državnim i međunarodnim institucijama poduzeo puno operativnih radnji i aktivnosti da bi dešifrirali i otkrili skriptera pisma, a operativni rad se odvijao u Zeničko-dobojskom kantonu, konkretno u Zavidovićima.

Naglasio je da nisu pronađena nikakva sredstva i predmeti koji bi ukazivali na organizirani teroristički čin te ponovio da se radi o individualnom činu s motivima vrlo teške situacije i pretjerane želje za isticanjem ili ukazivanjem na taj status koji ima u društvu.

– Sa njim smo raščistili ovu stvar. On je dokraja priznao izvršenje svega toga i u pretresu stambenog objekta gdje živi pronađeni su dokazi, odnosno, pronađeno je pismo. Uhapšen je, a danas će biti predat na postupanje Tužilaštvu BiH, a o daljnjem njegovom ishodu odlučivat će Tužiteljstvo i Sud BiH- rekao je Lukač.

Ponovio je da je policija u BiH spremna da reagira na svaku prijetnju koja dovodi u pitanje sigurnost i institucija BiH i građana BiH.

Naglasio je da teška ekonomska situacija u društvu predstavlja vrlo ozbiljan sigurnosni problem i mišljenja je da će ubuduće biti dosta ozbiljnih kretanja.

– Situacija je do te mjere ozbiljna da bi se svi državni subjekti morali uključiti da poduzmu hitne mjere na poboljšanju prije svega ekonomskog stanja građana – rekao je Lukač.

On je građanima poručio da se nasilnim putem ne mogu mijenjati stvari i da se ne opredjeljuju za takav čin.

– Mi ćemo i dalje predano raditi naš posao. Nastojati da ukupno stanje držimo pod kontrolom u stvaranju sigurnosnog ambijenta. Ali, policija nije svemoguća i nije ta koja može rješavati ukupno stanje, svi subjekti koji sebe prepoznaju u ovom teškom vremenu, kao odgovorne trebaju se angažirati da idemo nabolje, moramo stvoriti ekonomski ambijent da građani ove zemlje mogu normalno živjeti – naglasio je Lukač.

Najavio je za petak sastanak u Livnu na kojem će biti prisutni svi ministri unutrašnjih poslova FBiH, policijski komesari svih kantona, na kome će se razmatrati informacija o stanju sigurnosti u FBiH u 2013.godini i neka druga sigurnosna pitanja od vrlo bitnog značaja, te napraviti konkretan dogovor za realiziranje niza operativnih aktivnosti policije.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo