Srijeda, 6 prosinca, 2023

Dragan Markovina s jednom rečenicom najbolje opisao značaj susreta Vučića i Schmidta

Preporučeno

Markovina smatra da je HDZ je u nezavidnoj poziciji. Za Dragana Čovića kaže da je, kao i Aleksandar Vučić državne funkcije u Srbiji, privatizirao politički život među Hrvatima u BiH, s izuzetkom onih koji ne glasaju za nacionalne stranke i nije ih briga za to

Političke turbulencije, sankcije, Bonska ovlaštenja, sastanke iza zatvorenih vrata, akcije i reakcije – za Federalnu televiziju je kometarisao i analizirao Dragan Markovina, historičar i publicist.

Ne vidi, kaže, nijedan razlog da bi sigurnost Milorada Dodika bila ugrožena – sve je to politički PR.

Markovina podsjeća da je su prošle sedmice Christian Schmidt i Milorad Dodik bili u Beogradu u posjeti Aleksandru Vučiću.

“Bez obzira na to što su dali oprečne informacije o tome o čemu su razgovarali – indikativno je da je visoki predstavnik u BiH primljen u Beogradu kod čovjeka koji ima svu vlast u zemlji, unatoč tome što Rusija i RS tvrde da on nema legitimitet, a Vučić kaže da je protiv Bonskih ovlaštenja. Mogu oni tvrditi i ovo i ono, ali je činjenica je da se predsjednik Srbije sastao s visokim predstavnikom.

Upravo se čita:  Brza uspostava Vijeća ministara i nije neka sreća: Helez može biti smijenjen, ali ne i Staša Košarac

To jasno daje do znanja da pušu neki novi vjetrovi. Mislim da je EU konačno odlučila da uredi prostor Zapadnog Balkana i da na neki način da realnu mogućnost da se evropska perspektiva otvori. Hoće li se to dogoditi ili ne – to ne možemo znati, ali sve su naznake da je ta odluka donesena. U toj situaciji Dodikovo rastakanje države više ne može biti dopustivo”, naveo je Markovina.

Govreći o posljednjim sankcijama Velike Britanije i Amerike, podsjeća da je Dodik dosad bio pod njima. Markovina ističe kako je jasno da je ovo vrsta dodatnog pritiska, ali je puno bitnije kako će se postaviti EU – ona je, ipak, shvatila da je vrijeme da se posvete ovom prostoru: “Dok se nisu povećivali, otvorilo se žarište u BiH i Crnoj Gori i na Kosovo i ovo je sad vrijeme da se djeluje s jednom ogradom, uz nadu da će na izborima u Francuskoj pobijediti Emmanuel Macron”.

Upravo se čita:  Dodik: Suđenje meni će se pretvoriti u suđenje BiH, vidjet ćemo ko će izgubiti

Markovina je govorio i o HDZ-ovoj tišini kad su u pitanju svi zadnji potezi međunarodne zajednice.

HDZ je, smatra, u nezavidnoj poziciji. Za Dragana Čovića kaže da je, kao i Aleksandar Vučić državne funkcije u Srbiji, privatizirao politički život među Hrvatima u BiH, s izuzetkom onih koji ne glasaju za nacionalne stranke i nije ih briga za to:

“Činjenica je da je on u partnerstvu s Dodikom, a zapravo u partnerstvu s Rusijom. U tome je u posljednje vrijeme imao neku podršku hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, ali je isto tako jasno da predsjednik u RH nema nikakva realna ovlaštenja, nego ih ima premijer.

Upravo se čita:  Vulić najavila inicijativu za smjenu Heleza i poručila "Trojki" da su se mnogo prevarili i zaigrali

Sada imamo situaciju gdje je premijer Andrej Plenković – koji je autentični čovjek EU-a i koji bi možda mogao nastaviti karijeru u Briselu – rekao Čoviću da se okani koalicije s Rusijom i Dodikom, a nisam siguran da je on na to spreman, ali vidi da su se okolnosti promijenile i da ne smije javno istupati kao do sada. U nezgodnoj je situaciji i HDZ ne zna šta da napravi – a kada kažem HDZ, mislim na Dragana Čovića”.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo