Subota, 15 svibnja, 2021

Dragoljub Galić sa 104 godine uredno ‘prošao’ ljekarski pregled

Nemojte propustiti

Najstariji pacijent Kliničkog centra Banja Luka Dragoljub Galić, iz sela Goleši kod Banje Luke, “prošao” je još jednu redovu kontrolu u toj zdravstvenoj ustanovi i sa 104 godine njegove zdravstveno stanje je više nego zadovoljavajuće.

dragoljub-galicDragoljub se javio u Klinički centar jučer, na redovnu kontrolu, nakon ugradnje pejsmejkera koja je obavljena u januaru 2012. godine.

Ovaj, jedan od najstarijih stanovnika BiH, rođen 12. oktobra 1909. godine i treći je slučaj u svijetu kojem je implantiran trajni elektrostimulator srca u tim godinama.

On je lani primljen u Klinički centar zbog ekstremne bradikardije sa srčanom frekvencijom oko 25 otkucaja u minuti, te mu je nakon preoperativne obrade implantiran pejsmejker.

Operaciju koja je protekla bez komplikacija izveo je tim mr. sc. med. dr. Borisa Goronje u januaru 2012. godine.

Vidno raspoležen, u pratnji unuka Veselka Galića, veselo je pozdravljao medicinsko osoblje i pacijente koji su se u tom trenutku prolazili pored njega.

-Nakon redovne kontrole, kojom je utvrđeno da je stanje pacijenta više nego zadovoljavajuće naš najstariji pacijent popio je kafu s v.d. generalnim direktorom Duškom Račićem i ostalim osobljem iz Kabineta generalnog direktora – potvrđeno je iz Kliničkog centra Banja Luka.

Dragoljub Galić podsjetio se svoje mladosti, Prvog i Drugog svjetskog rata i silnih stradanja naroda s ovih prostora. Sjeća se Banja Luke i njenih starih ulica koje nisu bile asfaltirane, ljudi koji su teže živjeli nego danas, a bili solidarniji jedni prema drugima.

Najbolnije mu je u životu što je nadživio svoje petoro djece od ukupno sedmoro, ali su tu unčad i praunučad koja su mu davala snagu da izdrži velike emotivne gubitke.

Dragoljub Galić živi u selu Goleši, a nakon operacije, normalno i bez teškoća obavlja sve poslove oko kuće.

Nema posebnog savjeta za dugovječnost, osim psihičke snage koju moramo da nosimo svi u sebi da bismo prebrodili sve nedaće koje život nosi sa sobom.

Na kraju 2012. godine u BiH su živjela 193 stogodišnjaka, a na prostoru Republike Srpske bilo je 48 osoba koje su napunile 100 godina.

Žene su dugovječnije, pa je od ukupnog broja stogodišnjaka u BiH bila 131 žena i 62 muškarca.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tuga u BiH: Danas dženaza 13-godišnjem dječaku Elvedinu

Dženaza namaz 13-godišnjem Elvedinu će se obaviti danas na groblju u Zastinju. Preminuo je trinaestogodišnji dječak Elvedin Omeragić iz Zastinja,...

Možda vas zanima i ovo