Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Dragutin Rodić: Izmjene Krivičnog zakona BiH ne mogu biti usvojene

Nemojte propustiti

Dragutin Rodić
Dragutin Rodić

Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH bez dodatnih usaglašavanja u obliku koji se pojavio na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 6. juna, ne može biti usvojen, potvrdio je za Anadoliju Dragutin Rodić, predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda PS BiH.

On je istakao kako trenutno nema informacija o tome kada će biti zakazana sjednica Doma naroda PS BiH, odnosno hoće li se to desiti prije one planirane za početak jula, zbog novonastale situacije oko vraćanja izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH iz skraćene u redovnu proceduru na posljednjoj sjednici.

Prije nje bi trebala zasjedati Ustavnopravna komisija kao nadležno parlamentarno tijelo, ali ni ona još uvijek nije zakazana, potvrdio je Rodić, koji je inače, njen član.

“Entitetska ministarstva pravde i unutrašnjih poslova iz RS-a dostavili su desetak ozbiljnih primjedbi na tekst prijedloga izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH. Ono što je izvjesno jeste da će se stoga na predložena rješenja amandmanski djelovati. Treba otvoriti prostor za razgovor nakon čega će se vidjeti koji stepen saglasnosti postoji”, naveo je Rodić.

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda istakao je kako je sličan problem kao što je sada kod izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH bio i u slučaju prijedloga zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti BiH.

“Prije nešto više od dva mjeseca prijedlog zakona je osporen u parlamentarnoj proceduri, ali nakon što su se obavile konsultacije i usaglašavanja u ponovljenom postupku on je usvojen u oba doma PS BiH bez problema. Dakle, kada postoji prostor za razgovor i kompromis rješenja su moguća”, naveo je Rodić.

On naglašava da je komplikovano što su izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH usvojene na Predstavničkom, a na Domu naroda PS BiH iz skraćene vraćene u redovnu proceduru jer je nužno izvršiti i usaglašavanje tekstova odnosno ponovljeno izjašnjavanje u oba doma PS BIH.

No, s obzirom da u drugoj polovini juna zasjeda Financial Action Task Force (FATF), koje ako prihvati saopštenje Komiteta stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) Vijeća Evrope može uvrstiti BiH na listu država gdje je za finansijske transakcije potreban dodatni nadzor, cijeni se da bi čekanje julske sjednice bilo suviše kasno.

Naime, MONEYVAL je BiH ostavio rok do 7. juna da svoju legislativu uskladi sa evropskim zakonodavstvom, ali je do tada samo usvojen zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, ali ne i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kao pratećeg akta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo