Srijeda, 18 svibnja, 2022

Drakonske kazne: U Austriji je od danas obavezna vakcinacija

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

U Beču se svake subote održavaju protesti protiv ograničenja, uključujući i obaveznu vakcinaciju, kojima često prisustvuju desetine hiljada ljudi.

U Austriji danas stupa na snagu zakon koji obavezuje odrasle osobe da se vakcinišu protiv virusa korona.

Gornji dom Parlamenta Austrije usvojio je juče nacrt zakona, a zvanično je objavljen nakon što su ga potpisali predsjednik Alexander van der Bellen i kancelar Karl Neehamer, što znači da danas stupa na snagu.

Oko 69 posto stanovništva Austrije potpuno je vakcinisano protiv Covida 19, što je jedna od najnižih stopa u Zapadnoj Evropi.

Međutim, sve su veće sumnje da će ovaj mandat biti potpuno sproveden jer rekordan broj infekcija zbog veoma zarazne omikron varijante virusa korona povećava imunitet među stanovništvom.

“Zakon je neustavan i neproporcionalan”, rekao je Herbert Kickl, lider krajnje desničarske i antivakserske Partije slobode, jedine stranke u parlamentu koja se protivi ovom zakonu.

Kickl je obećao da će se protiv ove mjere boriti na sudovima.

U Beču se svake subote održavaju protesti protiv ograničenja, uključujući i obaveznu vakcinaciju, kojima često prisustvuju desetine hiljada ljudi.

Mandat će se sprovoditi u fazama.

Provjera neće biti do 15. marta, kada će policija u svojim redovnim patrolama početi da provjerava vakcinalni status osoba, te će se kažnjavati u iznosu od 600 do 3.600 eura.

Detaljnije provjere će početi kasnijeg, neodređenog datuma u ​​trećoj fazi kada registar vakcinacija bude pokrenut.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Euro od 1. januara 2023. postaje službena valuta u Hrvatskoj

Tokom cijele 2023. građani neće imati trošak kod zamjene gotovog novca kune u euro, a to će moći činiti...

Možda vas zanima i ovo