Subota, 19 lipnja, 2021

Drama iznad oblaka: Hirurg iz BiH spasio život putniku u avionu

Nemojte propustiti

“Najveći strah bio mi je da se nešto ne iskomplikuje. I to je uvijek strah, jer se nekad i najmanja operacija može iskomplikovati. Ali, sreća da sam specijalista hirurgije pa su te male operacije nama rutina”

Zeničanin Anel Okić, hirurg u Kantonalnoj bolnici Zenica, nije ni slutio da će mu putovanje u Kolumbiju ostati doživotno u sjećanju, s obzirom na to da je na letu, koji je trajao 11 sati, u avionu Boeing 787 spasio život Francuzu.

Okić je za “Dnevni avaz”, ispričao da se sve dogodilo na letu Panama – Pariz, kada je, nakon tri sata vožnje, neko upitao da li među putnicima ima neko iz medicinske struke jer je jednom putniku loše.

“Bez razmišljanja sam se javio. Odveli su me na kraj aviona. Tamo sam zatekao blijedog momka koji je teško disao. Na koljenu, koje je bilo otečeno, vidio sam ranu. Kazao je da je bio u panamskoj džungli i da ga je dan prije nešto ujelo. Koljeno je bilo inficirano, a veći dio noge otekao. Imao je povišenu temperaturu”, priča Okić.

Rekao je posadi da se rana odmah mora otvoriti i očistiti. Oni su mu donijeli svu potrebnu opremu, kaže Zeničanin, a potom je uslijedila operacija.

“Stjuardi su mi pomogli. Očistio sam ranu, evakuirao gnoj i zavio. Sumnjao sam da se radi o velikoj alergijskoj reakciji, pa sam aplicirao i infuziju s hidrokortizonom. Pacijent je nakon infuzije i tretmana bio dosta bolje, a potom sam mu intramuskularno dao i injekciju s antibiotikom širokog spektra. Sve je trajalo sat vremena”, kaže Okić.

Kada se sve završilo, posada i 300 putnika u avionu aplaudirali su hrabrom Zeničaninu, koji kaže da se radilo o ozbiljnoj infekciji koja je mogla imati kobne posljedice.

“Moglo se iskomplikovati. Život bi došao u pitanje da se razvila alergijska reakcija, jer je teško disao i oticao. Nakon dva sata, jako dobro se osjećao. Inače, Francuz je avanturista i snima klipove po ekstremnim mjestima. Nedugo nakon zahvata, na razglasu su mi zahvalili i odali priznanje za sve što sam uradio”, ističe Okić.

Ne krije da nije bilo jednostavno odlučiti se na takvu intervenciju hiljadama metara iznad zemlje.

“Najveći strah bio mi je da se nešto ne iskomplikuje. I to je uvijek strah, jer se nekad i najmanja operacija može iskomplikovati. Ali, sreća da sam specijalista hirurgije pa su te male operacije nama rutina”, govori Okić.

Koliko su Zeničaninu bili zahvalni posada, stjuardi, putnici, ali i aviokompanija, govori podatak da su ga simbolično nagradili.

“Došla je glavna stjuardesa i rekla mi da sam dobio besplatan let od ‘Air Francea’ i vaučer da u free shopu kupim šta želim. Kada smo sletjeli, pilot mi je zahvalio za sve što sam učinio”, kaže Okić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo