Petak, 27 siječnja, 2023

Drama na granici BiH i Hrvatske: Oko 30 Čečena sletjelo u Sarajevo, pa produžili prema graničnom prijelazu Maljevac. Traže politički azil u Hrvatskoj!?

Nemojte propustiti

Navodno ih u Velikoj Kladuši ima oko 100.

Grupa od oko 30 Čečena se nalazi na graničnom prijelazu Maljevac kod Velike Kladuše, gdje čekaju prelazak granice i ulazak u Hrvatsku, piše Radio Slobodna Europa.

Čečeni posjeduju ruske pasoše i tvrde da su u Sarajevo stigli avionom, letom iz Istanbula. Ne žele se fotografirati i ističu da im je cilj samo ulazak u Hrvatsku.

Navode da ih u Velikoj Kladuši ima oko 100.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio je za Radio Slobodna Europa da se radi o pedesetak osoba koji su na legalan način ušli u Bosnu i Hercegovinu.

“Oni žele politički azil u Hrvatskoj. Hrvatska to trenutno ne prihvaća. Ima nekih ‘nesuglasica’ između naše i hrvatske granične policije”, rekao je Cikotić.

Dodao je da je angažirana i Služba za poslove sa strancima BiH.

U nadležnosti Ministarstva sigurnosti se nalaze i Granična policija BiH i Služba za poslove sa strancima koja se bavi pitanjem migracija.

Cikotić kaže kako se uvijek može donijeti eventualna odluka o suspenziji bezviznog režima ako se procijeni da je došlo do kršenja sporazuma između BiH i Rusije, a odluku o tome donosi Vijeće ministara BiH.

“Zasad je to kontrolirani broj i nemamo procjenu da bi moglo ići u tom pravcu”, kazao je Cikotić.

Iz Radija Slobodna Europa poslali su upit Ministarstvu unutarnjih poslova Hrvatske o tome koliko je do sada Čečena ušlo u Hrvatsku, ali nisu dobili odgovor.

Podsjećaju da su ruske snage pretrpjele velike gubitke tokom rata u Ukrajini, pri čemu ni čečenski borci nisu izuzetak.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Benjamin nije prijavio šest kutija Marlbora pa dobio 540 eura kazne: Hrvati žestoko kaznili vozača iz Bosne i Hercegovine

Iz Carinske uprave Republike Hrvatske potvrdili su navedeni prekršaj te obrazložili nalog koji je uručen bh. vozaču Redakciji portala Crna-Hronika...

Možda vas zanima i ovo